Новини Кіровоградщини:процедура огляду та видачі тіла померлої людини не змінилася

Грудень 10, 2012 | Новини | Переглядів: 964 | Коментарі: 1

Після набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом України з’явилося чимало безпідставних чуток з приводу процедури огляду та видачі тіла померлої людини.

Норми нового КПК, які стосуються порядку огляду, дослідження судово-медичною експертизою та видачі тіла померлої людини рідним прокоментував заступник прокурора області Олександр Литвиненко.
Насамперед, Олександр Миколайович нагадав, що до набрання чинності нового КПК, ці правовідносини регулювалися нормою, записаною у статті 192 («Огляд трупа») Кримінально-процесуального кодексу, який діяв протягом 50 років, до 19 листопада 2012 року. А ось у новому Кримінальному процесуальному кодексі дана норма вже регулюється статтею 238 («Огляд трупа»).
З введенням нового КПК, процедура огляду та видачі трупа не змінилася. Досі такі правовідносини регулювались інструкцією, яка діяла з 25 жовтня 2011 року. Відповідно до цього документу, особам похилого віку, а також тим, хто тривалий час хворів важкими хворобами і помер вдома, судово-медичну експертизу не проводили. Огляд тіла здійснювався дільничним інспектором міліції з обов’язковою участю медика, за результатом якого складався медичний висновок (у разі якщо на тілі не було слідів насильницької смерті). Довідку про смерть рідні отримували в лікарні, після чого відбувалося поховання померлого.
Дана норма була перенесена й до нової інструкції, вже підписаної Генеральним прокурором України, Міністром внутрішніх справ та Міністром охорони здоров’я. Отже, на даний час порядок видачі тіла померлої людини не змінився.
Наразі єдиною відмінністю є те, що згідно з нормами нового Кримінального процесуального кодексу, дозвіл на видачу трупа надається лише прокурором (а не прокурором та слідчим, як це робилося раніше). Таке нововведення зумовлено тим, що прокурор зараз є керівником процесуального провадження.
Олександр Литвиненко закликав не брати до уваги якісь інші коментарі з даного приводу. Запевнив, що на сьогоднішній момент ніхто не буде робити розтин трупів осіб похилого віку, які померли власною смертю вдома і, при цьому, мали тяжкі хвороби.
Якщо ж у процесі огляду трупа будуть встановлені ознаки насильницької смерті, або підозри на таку, тоді тіло буде направлено в морг для судово-медичного дослідження, що проводитиметься в максимально стислі терміни (від 1 до 3 діб), після чого з дозволу прокурора тіло видадуть родичам для поховання.
Наразі прокурорів міст і районів Кіровоградщини зобов’язано вжити вичерпних заходів щодо швидкої видачі тіл померлих людей їхнім родичам, а тому, запевнив Олександр Литвиненко, у жителів регіону не повинно бути жодного занепокоєння з даного приводу.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool