Наукова спільнота Кіровоградщини - за Єлисаветград (відео)

Жовтень 21, 2015 | Новини | Переглядів: 4253 | Коментарі: 0

Місто має носити назву Єлисаветград. Такої згоди дійшли авторитетні кіровоградські науковці - історики і філологи, та узгодили сьогодні відповідний проект резолюції.

Зокрема, у документі «Про історичні та топонімічні аспекти походження назви Єлисаветград говориться:

Наше місто виникло за типовою для Європи формулою “Фортеці – попередники міст”. Фортеця Святої Єлисавети у середині – другій половині ХVІІІ століття стала містоутворюючим елементом.
Назва Єлисаветград виникла природнім шляхом безпосередньо від назви фортеці... Жодного указу чи іншого правового документу про найменування міста не знайдено. У XVIII столітті слова град і кріпость (фортеця) були синонімами, тому й назва склалася природно і не мала у свій час ніякого політичного забарвлення…

За висновком вчених, відродження первинної назви міста об’єднує більшість жителів міста, як корінних, так і тих, хто вже відчуває себе містянином.

Серед підписантів – доктор історичних наук Василь Орлик, кандидати історичних наук Олександр Чорний та Микола Тупчієнко, кандидат біологічних наук (в.о. зав. кафедри географії та геоекології КДПУ), старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Костянтин Шляховий, заслужений вчитель України Віктор Громовий, історик Кіровоградської та Новомиргородської єпархії Олександр Мануйлов.

Проект резолюції 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool