Надія Лісняк: Нині в області зареєстровано 5603 пам'ятки культурної спадщини

Листопад 29, 2011 | Новини | Переглядів: 1278 | Коментарі: 0

Начальник відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації Надія Лісняк розповіла про стан пам’яткоохоронної справи в області.

Найперше Надія Лісняк розповіла про особливості роботи очолюваного нею відділу. Незважаючи на те, що відділ був створений лише у минулому році, проте об’єм виконуваної роботи досить значний, адже окрім виявлення, класифікації, збереження об’єктів і пам'яток культурної спадщини, відділ надає і дозвільні послуги, зокрема, у процесі землевідведення.
Як розповіла Надія Лісняк, умовно відділ охорони культурної спадщини поділяється іще на три підвідділи, що відповідають за пам’ятки археології, архітектури та історичні пам’ятки культурної спадщини області.
Надія Лісняк наголосила, що нині в області зареєстровано 5603 пам'ятки, з яких більше 250 внесено до державного реєстру. Вона пояснила: аби пам'ятки культурної спадщини з місцевого переліку потрапили до державного реєстру необхідна певна процедура їхньої паспортизації, зрозуміло, що цей процес потребує коштів, яких у місцевому бюджеті не завжди вистачає на такі цілі.
Але лише цього року паспортизовано більше 100 місцевих пам'яток культурної спадщини.
Загалом озвучена цифра кількості зареєстрованих пам'яток культурної спадщини на території області далеко неповна. Адже як зауважив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації Валентин Собчук, Кіровоградщина є однією з найменш досліджених областей України у плані археології. Відтак, нещодавно за ініціативи відділу та за підтримки обласного керівництва створено спеціальне державне підприємство "Охоронна археологічна служба в Кіровоградській області", яке й покликане не лише надавати послуги наукової експертизи зареєстрованих об’єктів та пам'яток культурної спадщини, а й займатися пошуком та вивченням нових подібних об'єктів.
Перелічила Надія Лісняк і найбільш знакові об’єкти культурної спадщини в області. Серед них вона назвала стоянки кам’яної доби та поселення трипільської культури у Новомиргородському районі, залишки міста епохи Золотої Орди у Новоархангельському районі та давнє поселення у селі Небелівка також Новоархангельського району. Стосовно останнього, Надія Лісняк зауважила, що результати дослідження цього поселення спільної українсько-британської експедиції у 2009 році дали поштовх для реалізації окремої грантової програми, спрямованої на подальше вивчення цього об’єкту, участь у якому візьмуть окрім українських та британських фахівців і спеціалісти із Німеччини.
Оскільки відділ охорони культурної спадщини облдержадміністрації є розпорядником бюджетних коштів для проведення реставраційних робіт об’єктів і пам'яток культурної спадщини області, Надія Лісняк розповіла про найближчу перспективу таких робіт, що виконуватимуться в обласному центрі. Так, за її словами за кошти обласного бюджету будуть відреставровані приміщення апеляційного суду, один із корпусів КДПУ ім. Володимира Винниченка, де розташовано мистецький факультет, проводитимуться внутрішні реставраційні роботи у бібліотеці для юнацтва ім. О.М. Бойченка. Окрім цього опрацьовується окрема концепція реставрації вулиці Дворцової та облаштування Театральної площі біля театру ім. Марка Кропивницького.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool