Начальник Управління Національного банку України в Кіровоградській області Віктор Петрович Томашин: щодо ситуації на готівковому ринку

Лютий 21, 2014 | Новини | Переглядів: 2145 | Коментарі: 0

20 лютого спостерігався підвищений попит населення на зняття готівки через банкомати установ банків.

Як наслідок, це призвело до тимчасових технічних збоїв в роботі банкоматної мережі окремих банків внаслідок великого навантаження на лінії зв’язку.
Також виникла проблема фізичного обслуговування банкоматів. Якщо при звичайних умовах проводити інкасацію банкоматів було достатньо 1 раз на день, то сьогодні це фактично необхідно робити частіше.
Однак, ми впевнені, що найближчим часом короткостроковий надлишковий попит населення на готівкові кошти знизиться. Тому що, незважаючи на складні умови, Національний банк і банківська система працюють в звичайному режимі. Система електронних платежів Національного банку функціонує без збоїв.
У Національного банку України достатньо ресурсів для підкріплення банків готівковими коштами у національній валюті.
Крім того, Національний банк України працює над додатковими інструментами надання своєчасної підтримки ліквідності банків, для того, щоб вони своєчасно виконували свої зобов’язання перед клієнтами. Національний банк України не розглядав жодних варіантів обмеження доступу населення до їх банківських рахунків.
В даній ситуації радимо зберігати спокій і запевняємо, що грошові кошти наших громадян в банках будуть збережені і населення зможе розпоряджатися ними за своїм бажанням. Надлишковий попит, той який ми бачили протягом останніх днів, в більшості випадків біля банкоматів, безпідставно підігрівається, і як наслідок, люди втрачають при цьому, вони втрачають комісії при знятті готівки, втрачають проценти при достроковому знятті депозитів.
Крім того, хотілося б наголосити, що основна функція платіжних карток - це безготівкові розрахунки. В даній ситуації найбільш безпечно розраховуватися за товари, роботи та послуги за допомогою платіжних карток, ніж отримувати певну суму готівкою. Відносно труднощів при здійснені безготівкових розрахунків в торгових мережах за допомогою пластикових карт, то такі випадки є поодинокі і можуть виникати внаслідок перевантаження систем зв’язку.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool