На Кіровоградщині жнива завершуються - робота по захисту врожаю від пожеж триває (ФОТО)

Липень 20, 2012 | Новини | Переглядів: 1981 | Коментарі: 0

Жнивна кампанія на території Кіровоградщини добігає кінця – вже прибрано понад 90 % загальної кількості ранніх зернових культур.

Цьогоріч досить складні погодні умови зумовили нижчі ніж у попередньому році врожаї. Тож важливо зберегти його у повному обсязі, з мінімальними втратами під час збирання та збереження. Про забезпечення належного рівня протипожежного захисту нового врожаю йшлося на брифінгу начальника обласного Управління Держтехногенбезпеки полковника служби цивільного захисту Ігоря Парфьонова та головного фахівця відділу профілактичної роботи Держтехногенбезпеки України майора служби цивільного захисту Анатолія Шкарбути.
Управлінням Держтехногенбезпеки в області спільно із місцевими органами виконавчої влади і самоврядування, зацікавленими відомчими організаціями і власниками сільгоспугідь проведено комплекс заходів щодо захисту від пожеж ранніх зернових культур. Окрім перевірок сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, хлібоприймальних пунктів та елеваторів, інспекторським складом органів держпожнагляду проведено протипожежні інструктажі з особами, які беруть участь у збиранні урожаю та заготівлі грубих кормів та доведено до відома суб’єктів господарювання, орендарів, фермерів вимоги чинних нормативних документів щодо безумовного дотримання ними правил пожежної безпеки, у тому числі про категоричну заборону спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях як під час зернозбиральної кампанії, так і після її завершення.
Біля хлібних масивів вздовж автомобільних доріг регіонального і обласного значення розміщено більше 500 попереджувальних знаків на протипожежну тематику. Організовано цілодобове чергування 417 підрозділів добровільних протипожежних формувань та місцевої пожежної охорони.
Наказами керівників підприємств, які задіяні під час зернозбиральної кампанії, призначено осіб, відповідальних за протипожежний стан об’єктів, будівель та окремих виробничих дільниць.
При проведенні заходів по забезпеченню протипожежного захисту нового врожаю органами державного нагляду у сфері пожежної безпеки запропоновано до виконання близько 30 тисячі заходів, понад 80 % яких виконано.
На жаль, не зважаючи на проведену роботу, в області мала місце одна пожежа на зерновому полі ПСП «П’ятихатське» у селі Якимівка Маловисківського району, причиною якої став навмисний підпал. Як зазначив Ігор Вікторович, це перший такий випадок за останні чотири роки. Пожежі через підпал не можливо попередити шляхом проведення профілактичної роботи. Загоранням знищено посіви озимого ячменю на площі 0,1 га, збитки нанесені господарству склали 700 гривень. По даному факту працівниками Управління Держтехногенбезпеки в області порушено кримінальну справу, яку передано для подальшого розслідування до органів внутрішніх справ.
По закінченню брифінгу журналістам запропонували взяти участь у рейдовій перевірці сільгосппідприємств Знам’янського району. Спочатку завітали до ТОВ агрофірми «Хлібодар» в селі Суботці. Виконавчий директор господарства Олександр Павлович Слюсаренко розповів, що посіви ранніх зернових у агрофірмі займали 1177 га і на сьогодні майже всі вони скошені. Керівництвом та працівниками проведено усі необхідні заходи, аби не допустити виникнення пожеж під час жнив. Усі працівники підприємства, які брали участь у зборі врожаю, пройшли інструктаж з пожежної безпеки. Під час збору врожаю на полях чергують автоцистерни на базі автомобілів ГАЗ-53, які, завдяки спеціальному обладнанню, можуть виконувати функції пожежних автомобілів. Також на жнивній ниві чергує трактор з плугом, аби, в разі необхідності, стати на заваді вогню. Окрім того до чергування залучався пожежний автомобіль місцевої пожежної команди сусіднього села Трепівка, яка обслуговує територію 4 сільрад. Господарі продемонстрували журналістам, як саме працює техніка.
Відвідали інспектори та представники ЗМІ хлібоприймальне підприємство - ТОВ «АСТІ Знам’янський елеватор». Очолює його Станіслав Андрійович Десятерик. Елеватор має власний новий пожежний автомобіль та добровільну пожежну команду, є на території підприємства й пожежна водойма та пожежні гідранти. Усі зерносклади обладнані автоматичною пожежною сигналізацією, сигнал від якої виведено на пульт централізованого спостереження пожежної охорони. Територія, будівлі, приміщення та зовнішні установки забезпечено вогнегасниками згідно з нормами належності. Дерев’яні конструкції будівель зерноскладів оброблені вогнезахисним розчином. Адже на елеваторі може зберігатися до 68 тисяч тонн збіжжя одночасно, тож не допустити пожеж на об’єкті – одне з пріоритетних завдань господарів. Журналісти на власні очі змогли переконатися у вправності бійців добровільної пожежної команди: було оголошено про умовну пожежу - через лічені секунди на місце прибули пожежні та миттєво були готові до боротьби з вогнем.
Таке відповідальне ставлення до пожежної безпеки викликає впевненість у тому, що врожай буде захищено від пожеж.
 

Управління Держтехногенбезпеки та ТУ МНС в області

На Кіровоградщині жнива завершуються - робота по захисту врожаю від пожеж триває (ФОТО)

На Кіровоградщині жнива завершуються - робота по захисту врожаю від пожеж триває (ФОТО)


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool