На Кіровоградщині створені всі умови для задоволення релігійних потреб жителів

Липень 26, 2013 | Новини | Переглядів: 762 | Коментарі: 0

Найбільше прихожан в української православної церкви, трохи менше в автокефалів та греко-католиків. Серед протестантів впливовими та чисельними вважають євангельських християн-бабтистів.

За останні два десятки років кількість релігійних організацій в області збільшилася суттєво. Фахівці кажуть, це пов’язано насамперед із глобальними процесами - розпадом колишнього СРСР та свободою віросповідання, проголошення незалежної України. З тих пір на території області зареєструвалося трохи менше семи сотень релігійних організацій, що належать до 33 конфесій, напрямків і течій.
- На Кіровоградщині створені всі умови для задоволення релігійних потреб жителів, у тому числі національних меншин, - розповідає керівник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній. – Домінуючою за чисельністю релігійних організацій та прихожан є православна церква. Автокефальна – представлена 16 релігійними громадами, греко-католики – шістьома. Найбільш впливовою та чисельною протестантською спільнотою є об’єднання євангельських хритиян-баптистів – 87 релігійних громад.
Посадовець пояснює, що територія сучасної області є батьківщиною баптизму в Україні. За його словами, ще у 60-ті роки ХІХ століття у Крупському (а колись Карлівці) Кіровоградського району та Любомирці – Добровеличківського з’явилися перші баптистські громади.
- Сьогодні, якщо аналізувати в цілому діяльність релігійних організацій у регіоні, маємо підстави стверджувати, що потреби вірян задовольняються повною мірою, - визнає Віталій Останній і зазначає, що упродовж останніх років випереджаючими темпами, порівняно з традиційними церквами, кількість нерелігійних організацій зростає, хоча загалом історично-притаманне домінування православ’я все ж зберігається.
- Державна політика щодо релігії і церкви нині будується на засадах довіри і законності. Президент ставить завдання створювати максимально сприятливі й рівні умови для забезпечення діяльності усіх конфесій та гідно, як на загальнодержавному, так і регіональному рівні відзначити 1025–річчя Хрещення Київської Русі, - підсумував керівник управління.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool