На Кіровоградщині сформовано округи та зареєстровано перших кандидатів

Жовтень 03, 2017 | Новини | Переглядів: 855 | Коментарі: 0

Під час утворення територіальних виборчих комісій, проведення ними першого засідання та формування округів Громадянська мережа ОПОРА у Кіровоградській області не зафіксувала значної кількості порушень виборчого законодавства.

Водночас, через неузгодженість Закону України «Про місцеві вибори» з іншими законами, виборчий процес ускладнюється правовою невизначеністю низки важливих процедур. Про це під час прес-конференції 3 жовтня розповіла координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

29 жовтня 2017 року відбудуться перші вибори у шести об’єднаних територіальних громадах Кіровоградської області. Виборчий процес офіційно розпочався 9 вересня.

Територіальні виборчі комісії було сформовано у визначені законом терміни (до 16 вересня). Найбільша за кількістю членів Катеринівська сільська виборча комісія – 18 осіб. Найменша – Тишківська сільська виборча комісія, у її складі 13 осіб.

До складу ТВК подали свої кандидатури місцеві осередки парламентських політичних партій(«Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Народний Фронт», Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок» та «Об’єднання «Самопоміч»). При цьому парламентські політичні сили претендували на представництво у майже всіх ТВК. Найбільшу кількість подань з-поміж парламентських політичних сил здійснили місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» ВО «Батьківщина» та партії «Опозиційний блок». З непарламентських партій у вибочому процесі беруть участь Аграрна партія України, Партія пенсіонерів України, УКРОП та партія «Наш край».

Керівні посади у територільних вибочих комісіях також дісталися переважно представникам парламентських партій. 15 з 18 посад (голова, секретар, заступник голови) отримали представники парламентських політсил. З них п’ять посад – у представників «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

За результатами спостереження ОПОРИ, усі без винятку кандидатури у члени ТВК від місцевих організацій політичних партій були прийняті до складу комісій.

ОПОРА також зібрала інформацію про перші засідання шести територіальних виборчих комісій, де восени відбуватимуться перші місцеві вибори. Усі виборчі комісії дотрималися законних строків проведення першого засідання ТВК і складання присяги їхніми членами.
«В області не зафіксовано судових оскаржень рішень, дій чи бездіяльності територіальних виборчих комісій. Можна також відзначити рівномірне розподілення виборчих округів. Але процес організації і проведення виборів ускладнюється правовою невизначеністю деяких виборчих процедур. Зокрема, вибори проходять у Помічнянській міській територіальній громаді, яка складається з населених пунктів із різних районів (Добровеличківського та Новоукраїнського), – зазначила Зоя Лебідь. – А виборче законодавство не дозволяє чітко визначити, місцеві організації якого району наділені правом висувати кандидатів або брати участь у формуванні виборчих комісій».

На сьогодні триває процес реєстрації кандидатів у депутати, сільських, селищних та міських голів. Свої конференції із висунення кандидатів вже провели місцеві організації більшості парламентських партій. Першими зареєстрованими кандидатами в усіх шести ТВК області стали самовисуванці.

Зоя Лебідь
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool