На Кіровоградщині пройшли навчання щодо організації гасіння лісових пожеж

Квітень 21, 2016 | Новини | Переглядів: 1628 | Коментарі: 0

Цьогоріч на Кіровоградщині сталось майже 70 пожеж сухої трави, сміття та сухої рослинності на відкритій території. Лісових пожеж не виникало, але питання запобігання та оперативного реагування на пожежі в екосистемах з початком пожежонебезпечного періоду стало пріорітетним та знаходиться на особливому контролі в Уряді та ДСНС України.

На території регіону найбільш складними, з точки зору пожежогасіння, є Олександрівський, Світловодський та Онуфріївський райони, де зосереджена основна кількість хвойних лісів області.

Саме тому проведення спільної наради керівного складу підпорядкованих підрозділів Управління ДСНС України в області та представників Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства, а також спільних тактико-спеціальних навчань по гасінню умовної пожежі лісового масиву вирішено було провести 21 квітня на території Світловодського району, а саме Крилівського лісництва ДП ”Світловодський лісгосп”.

Під час вступного слова заступник начальника У ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Максим Крутінь поінформував присутніх щодо заходів, які вживаються Управлінням з метою забезпечення готовності пожежно-рятувальних підрозділів до оперативного реагування на виникнення пожеж у природних екосистемах Кіровоградщини, зокрема уточнено розрахунки сил і засобів, що можуть бути залучені для гасіння лісових пожеж, забезпечено готовність пожежно-рятувальних автомобілів підвищеної прохідності з великим запасом води та інженерної і спеціальної техніки, уточнено плани взаємодії з державними підприємствами лісового господарства, мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж та плани реагування на випадок виникнення НС, пов’язаних з лісовими пожежами, карти-схеми лісових насаджень, місця розташування водоймищ, придатних до забору води, та майданчиків для посадки вертольотів тощо.

Про те, що для гасіння великих лісових пожеж (площа поширення понад 200 га) на базі пожежно-рятувальних підрозділів області сформовано 3 зведені загони, Кіровоградський, Олександрійський та Голованівський, термін розгортання яких складає 1 хв на виїзд чергового караулу та час на прибуття до місця збору, йшлось у доповіді начальника відділу реагування на НС У ДСНС в області підполковника служби цивільного захисту Романа Педана. Також він ознайомив учасників наради з алгоритмом дій начальників підрозділів при виникненні великих пожеж у лісових масивах, з видами лісових пожеж, особливостями їх розвитку, способами та прийомами гасіння.

Після цього учасники наради переглянули навчальні відеофільми по організації гасіння лісових пожеж, у тому числі і з використанням авіації та безпілотних літальних апаратів
Також під час наради розглянули питання організації взаємодії під час проведення спільних рейдових перевірок з охорони лісових насаджень, а на завершення визначили коло першочергових завдань щодо попередження лісових пожеж у цьому сезоні.

Спільні тактико-спеціальні навчання відбувались безпосередньо у лісовому масиві також на базі Крилівського лісництва. Учасники семінару-наради стали свідками гасіння умовної пожежі. Відповідно до задуму навчань, через необережне поводження невстановлених осіб з вогнем виникла пожежа хвойної підстилки та сухої трави і полум’я швидко почало розповсюджуватись в глибину лісу, охопивши площу майже 150 м2. У результаті злагоджених та професійних дій рятувальників Державної пожежно-рятувальної частини №17 м.Світловодськ та працівників Світловодського лісового господарства займання було успішно ліквідоване. Загалом, до проведення навчань залучались 13 чоловік особового складу та 3 одиниці техніки ДПРЧ-17 і 11 чоловік особового складу та 4 одиниці техніки лісгоспу.

На думку організаторів, мети наради та спільних тактико–спеціальних навчань було досягнуто. Учасники обговорили було узгодження спільних дій щодо недопущення пожеж в лісових масивах та злагодженості дій по їх гасінню. Учасники обговорили питання взаємоінформування про виникнення пожеж, ознайомились з готовністю Світловодського лісгоспу до гасіння пожеж в лісах, а також практично відпрацювали злагодженість дій пожежно-рятувальних підрозділів та лісової пожежної охорони під час гасіння умовної пожежі.

У ДСНС України у Кіровоградській області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool