На Кіровоградщині проводять заходи з профілактики сказу

Грудень 18, 2018 | Новини | Переглядів: 612 | Коментарі: 0

На Олександрійщині проведено низку заходів з профілактики захворювання тварин на сказ

Про це повідомив начальник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби в області Станіслав Лум’яник на нараді з питання епізоотичної ситуації щодо захворювання тварин на сказ.

У засіданні взяли участь перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль, голова президії Олександрійської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Володимир Гордовий, в.о. начальника Олександрійської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Галина Живанова та спеціалісти ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

Доповідач зазначив, що основним носієм захворювання є червона лисиця. Вона заражає бродячих тварин, які потім переносять збудник до домогосподарств. З метою недопущення поширення захворювання з 18 жовтня по 14 листопада в Олександрійському районі було проведено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин, регулярно проводяться й інші профілактичні заходи.
Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріли (шприц тощо). Для проведення щеплення проти сказу для тварин жителям Олександрійщини необхідно звернутися до Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області.

Довідково. Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Запобігти захворюванню на сказ можна за умови виконання простих, але важливих правил:

1. Якщо вас вкусила тварина, її в жодному разі не треба вбивати. Тварину слід тримати ізольовано і спостерігати за нею протягом 10 днів або доставити для спостереження до державного закладу ветеринарної медицини. У разі укусу домашньою твариною з’ясуйте її господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
2. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. У разі виявлення таких тварин необхідно обов’язково сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби.
3. Купівля, продаж, показ на виставках і виводках, а також перевезення в інші населені пункти всіма видами транспорту собак, котів та інших тварин можливі тільки за наявності ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців тому і не менше 30 днів до вивозу.
5. Якщо під час укусу був пошкоджений одяг на людині, його слід обробити гарячою праскою.

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool