На Кіровоградщині проводять роз’яснювальну роботу щодо доплат медикам

Травень 18, 2020 | Новини | Переглядів: 1016 | Коментарі: 0

Під час епідемії коронавірусу медики стали найвразливішими перед загрозою інфікування, при цьому в багатьох зросло навантаження на роботі. До державних інспекторів праці Управління Держпраці в області часто звертаються керівники та працівники медичних закладів з питань оплати їхньої праці в умовах сьогодення.

Державні інспектори праці проводять інформаційну роботу щодо реалізації положень наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.04.2020 № 768 «Про затвердження Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та лікуванням пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, cпричиненої короновірусом SARS-CoV-2, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року», яким затверджений перелік посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів з запобігання поширенню COVID-19 та лікуванням пацієнтів із випадками коронавірусу, яким здійснюється доплата в розмірі трьох окладів (тарифних ставок) за березень 2020 року.

Доплати здійснюватимуться під час карантину, епідемій та пандемій COVID-19 на підставі закону від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби», наказу Мінпраці та соцполітики від 02.06.2003 №145 «Про умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи з ліквідації епідемій і спалахів інфекційних хвороб» (далі – наказ №145).

Наказом №145 передбачено, що медичним та іншим працівникам закладів (відділень) охорони здоров'я, які безпосередньо зайняті ліквідацією епідемій та лікуванням захворювань людей, здійснюються доплати до заробітної плати в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно відпрацьованому часу. Перелік посад працівників, яким здійснюється доплата в розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок), затверджується Міністерством охорони здоров'я України.

Під час епідемії коронавірусу медики стали найвразливішими перед загрозою інфікування, при цьому в багатьох зросло навантаження на роботі. До державних інспекторів праці Управління Держпраці в області часто звертаються керівники та працівники медичних закладів з питань оплати їхньої праці в умовах сьогодення.

Крім того, Постановою КМУ від 23.03.2020 №246 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» визначений перелік закладів охорони здоров’я, працівники яких мають право на встановлення додаткової доплати у розмірі до 300 відсотків заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, до завершення здійснення зазначених заходів. Слід також нагадати, що відповідно до ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці», якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Зазначена доплата є обов’язковою, тому при встановленні додаткової доплати у розмірі до 300 відсотків заробітної плати також повинна враховуватись.

Конкретний перелік посад працівників, яким встановлюється доплата, затверджується керівником відповідного закладу охорони здоров’я.
Також обов'язковою умовою для виплати зазначених доплат є укладення договору закладом охорони здоров’я про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення за відповідним переліком та обсягом медичних послуг з Національною службою здоров’я.

Враховуючи вимоги абзацу другого пункту 2 постанови КМУ від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», до завершення профілактичних і протиепідемічних заходів інформаційну роботу фахівці Управління Держпраці проводять в телефонному режимі (за допомогою стаціонарних та мобільних телефонів), засобами електронної пошти, за допомогою соціальних мереж та інших комунікаційних засобів, інформація про які розміщена на офіційних веб-сайтах Управління Держпраці (http://kr.dsp.gov.ua - розділ «Контакти») та Державної служби України з питань праці.

За період карантину фахівці Управління надали більше трьох тисяч індивідуальних консультацій з питань праці, охорони та гігієни праці та з питань надання адміністративних послуг. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool