На Кіровоградщині права вдови ліквідатора Чорнобильської катастрофи довелось відстоювати у суді

Квітень 28, 2020 | Новини | Переглядів: 863 | Коментарі: 0

Суть справи полягала в тому, що районне управління соціального захисту населення відмовило жінці здійснити виплату одноразової компенсації як вдові учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Правову допомогу надавала Наталія Яворська, юристка Бобринецького бюро правової допомоги. 

Після смерті чоловіка, який був ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС, жінка звернулась з письмовою заявою до управління соціального захисту населення за отриманням одноразової компенсації як особа, що втратила годувальника. Її заяву не прийняли, пояснивши, що в пакет документів до заяви обов’язково додається експертний висновок Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ та МНС України по встановленню причинного зв'язку хвороби, що привели до інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Заявниця відразу ж звернулася до лікаря терапевта місцевої лікарні щодо оформлення документів для направлення на розгляд Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ та МНС України по встановленню причинного зв'язку хвороби. Отримавши експертний висновок Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ та МНС України, жінка одразу звернулась з письмовою заявою та відповідним пакетом документів до управління соціального захисту населення РДА. Однак, заявниці в письмовій формі було відмовлено в проведені виплати одноразової компенсації, в зв’язку з тим, що заяву з відповідним пакетом документів було подано пізніше ніж в шестимісячний термін з дати смерті її чоловіка, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Вивчивши матеріали справи та надані клієнткою документи Наталія Яворська підготувала позовну заяву, в якій повно та всебічно обґрунтувала позовні вимоги про скасування даного рішення та зобов’язання Управління соціального захисту населення району здійснити виплату заявниці одноразової компенсації.

Адже, відповідно з ст.48 Закону України № 796-XII "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" одноразова компенсація виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків інших ядерних аварій, особам, які брали участь у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, які стали особами з інвалідністю внаслідок відповідних ядерних аварій та випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, дружинам (чоловікам), якщо та (той) не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, сім'ям, які втратили годувальника, та батькам померлого із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.

Виплата одноразової компенсації здійснюється за єдиною заявою, передбаченою постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року № 1146 "Про вдосконалення механізму надання соціальної допомоги", поданою заінтересованою особою протягом шести місяців з дати встановлення інвалідності або смерті годувальника.

З 1997 року заявниця є пенсіонеркою, станом на даний момент вдруге не вийшла заміж, тому є особою, яка відповідно до ст.48 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" має право на отримання одноразової компенсації, в разі втрати годувальника, із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. А терміни подання заяви з додатками для отримання одноразової компенсації були пропущені не з її вини, а через недбале ставлення до виконання своїх обов’язків лікаря, який спочатку взагалі відмовив заявниці у наданні необхідних їй документів.

Судом першої інстанції позовні вимоги були задоволені повністю. Кіровоградський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким визнав протиправним рішення Управління соціального захисту населення з приводу відмови жінці виплатити одноразову грошову компенсацію по втраті годувальника та зобов’язав Управління соціального захисту населення здійснити виплату одноразової компенсації в розмірах, встановлених постановою КМУ від 14 травня 2015 року № 285 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ".

Нагадуємо, що до завершення карантину Голованівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призупинив особистий прийом громадян і повністю перейшов на надання правових послуг дистанційно.

Щоб отримати правову консультацію:
– напишіть на нашу електронну пошту: holovanivsk.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;
– зателефонуйте на номер центру: (05252) 2-25-83 або на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;
– скористайтеся правничою вікіпедією WikiLegalAid 
– прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool