На Кіровоградщині перевірили умови проживання переселенців

Квітень 15, 2015 | Новини | Переглядів: 814 | Коментарі: 0

Для ознайомлення з потребами переселенців представники обласного штабу відвідали Гайворонський, Ульяновський та Голованівський райони

На Кіровоградщині для надання ефективної допомоги вимушеним переселенцям психологи Управління ДСНС та представники обласного штабу виїздять до районів, щоб ознайомитися з соціально-побутовими умовами проживання наших співвітчизників та надати психологічну допомогу. Нещодавно вони відвідали Гайворонський, Ульяновський та Голованівський райони.
Переселенці, які проживають у селах Гайворонського району на початку лютого були евакуйовані з Донеччини. Тоді вони приїхали до Києва, звідки до Кіровограда їх супроводжували психологи Управління ДСНС. У с. Вікнина живе мати та троє дітей. Зараз дітей влаштували у школи і садки. Малеча звикла до свого нового оточення та однолітків. У с.Берестяги та с.Тополі проживає по дві сім’ї з маленькими дітьми. Деяким людям доводиться ділити один будинок на дві сім’ї, але вони не скаржаться на нинішні умови, адже живуть у спокої та затишку. Всі вони вчаться вести своє господарство, обробляти город. Чоловіки беруться за будь-яку роботу, в цьому допомагає і сільська рада. Людям одразу повідомляють, якщо з’являється якась робота. Дуже доброзичливо ставляться до переселенців і мешканці сіл, допомагають, хто чим може. Завдяки спільним зусиллям у людей нормалізувався морально-психологічний стан, вони поступово приходять до тями. У порівнянні з тим періодом, коли психологи Управління перевозили їх на Кіровоградщину, їх стан відчутно покращився. Діти отримують своєчасну медичну допомогу, адже серед них є алергіки та астматики. Багато уваги приділяють у Гайворонському районі і освіті та психологічній адаптації дітей. Хоча у школах та садках цих трьох сіл немає штатних психологів, завдяки зусиллям вихователів та вчителів дітлахи звикли до життя в нових умовах, помітно, що педагоги вкладають душу у їх виховання.
В Ульяновському районі серед відвіданих була родина лікаря-хірурга із Донеччини, який працює в Ульяновській районній лікарні. Цей чоловік знайшов роботу, купив невеличкий будинок у місті і на даний час робить там ремонт. Забрав до себе і дружину з дитиною. З березня до них приєдналися і батьки дружини, які мріють мати свою оселю, щоб жити окремо від дітей. Одна жінка з двома дітьми живе у бабусиній хаті с.Йосипівка Ульяновського району. Мріє повернутися додому, але радіє, що є цей будинок і все необхідне для життя. В Ульяновці живе жінка, у якої загинув чоловік. Проживає вона разом з братом, мамою та сином. Засмучується через відсутність роботи, тому береться за будь-які пропозиції та сподівається повернутися, адже на малій Батьківщині залишилася квартира.
В Голованівському районі психологи та представники обласного штабу відвідали 5 сімей переселенців. Районна державна адміністрація підготовувала для них подарунки до Великоднього столу. Інші сім’ї переселенців отримали такі подарунки вже напередодні свята. Велику увагу приділяє районна влада і працевлаштуванню переселенців, для яких шукають вільні вакансії. Також переселенці мають знижку на дрова для опалення будинків. Щодо психологічної адаптації дітей та дорослих, то у цьому районі окремо працює психолог від районної державної адміністрації, до якого можуть звертатися вимушені переселенці. Багато представники влади та благодійники зробили для лікування інваліда похилого віку, який з дружиною втратив все та живе зараз у сестри. Оселилися у Голованівську і бабуся з маленькою онучкою, для яких знайшли кімнату у гуртожитку профтехучилища. Дівчинка ходить в садок, дуже активна і швидко адаптувалась у нових умовах.
У ході поїздки представники обласного штабу і психологи постійно цікавились матеріальним забезпеченням громадян, чи відновлені соціальні виплати, чи є дрова та вугілля для опалення домівок, надавали контакти благодійних установ, місцевих органів влади, до яких можна звернутись аби швидше отримати допомогу. До кожного звернення представники обласного штабу та районної влади уважно дослухалися та роблять усе необхідне, щоб допомогти у вирішенні нагальних питань.
Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool