На Кіровоградщині бібліотеки працюють хабами цифрової освіти

Травень 31, 2023 | Новини | Переглядів: 1064 | Коментарі: 0

Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського багато років допомагає користувачам освоювати комп’ютерні програми, Інтернет, а останні роки ще й користуватись державними послугами на порталі та в застосунку «Дія».

Тож коли Мінцифри та Українська бібліотечна асоціація започаткували всеукраїнський проєкт зробити бібліотеки хабами цифрової освіти, головна книгозбірня Кіровоградщини не могла не долучитися до такої крутої ідеї. Адже його мета – навчити громадян користуватися цифровими послугами.

У рамках першого етапу проєкту завідуючі відділами бібліотеки Світлана Волкова та Наталія Андрійченко пройшли навчання для тренерів регіональних тренінгових центрів. А вже зараз - на другому етапі - самі допомагають колегам з територіальних громад працювати координаторами хабів.

Протягом п’яти травневих днів в бібліотеці Чижевського для них проходив онлайн-тренінг в рамках проєкту «Розвиток спроможності бібліотек – хабів цифрової освіти».

Почали з того, якими засобами і методами можна визначити потреби громади в цифровій освіті. Визначили компетентності координаторів хабу цифрової освіти, зокрема, досвід надання консультацій з користування гаджетами, встановлення програмного забезпечення та застосунків, вміння проводити тренінги, допомоги опанування того чи іншого інтернет-ресурсу.

Відповідні можливості та бажання виявили бібліотекарі Великосеверинівської, Бобринецької, Олександрівської, Олександрійської, Смолінської, Надлацької, Маловисківської, Світловодської, Глодоської, Компаніївської, Первозванівської, Приютівської, Дмитрівської територіальних громад.

Загальна програма онлайн-тренінгу включала питання організації діяльності хабу цифрової освіти, визначення переліку основних та додаткових послуг хабу, налагодження ефективних відносин з журналістами та комунікації з цільовими аудиторіями у соціальних мережах тощо.

Вже три роки бібліотека Чижевського як методичний центр для бібліотек області працює за інноваційною моделлю з принципово новими публічними бібліотечними просторами та послугами, тому бібліотекарям було що підказати колегам щодо моделей організації хабу цифрової освіти, починаючи з розташування і закінчуючи інструментами для створення цифрового контенту.

На думку директорки бібліотеки Чижевського Валентини Животовської, хаб цифрової освіти – це ще один інструмент для задоволення потреб користувачів бібліотеки та жителів громад. «Природно, що бібліотеки Кіровоградщини є частиною національного проєкту з розвитку цифрової грамотності “Дія. Цифрова освіта”. Ми маємо усі можливості навчати українців опановувати цифрові технології та цифрові державні послуги», - зазначила Валентина Животовська.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool