Міська топонімічна комісія затвердила 29 пропозицій щодо зміни назв об’єктів топоніміки у Кіровограді

Серпень 04, 2015 | Новини | Переглядів: 1521 | Коментарі: 0

Закони про декомунізацію у Кіровограді виконуються.

Верховна Рада відвела на їх реалізацію півроку, тож міська топонімічна комісія працює сьогодні у напруженому щотижневому режимі.  Як повідомив під час прес-конференції у міській раді начальник відділу з питань внутрішньої політики Сергій Запорожан, станом на сьогоднішній день топонімічна комісія внесла на розгляд виконкому та міської ради 29 пропозицій щодо перейменуванню вулиць, проспектів, провулків обласного центру. Всього, на думку Сергія Запорожана, власну назву поміняють близько 100 топонімічних об’єктів Кіровограда.
Варіанти нових назв дають самі кіровоградці. Сергій Запорожан відзначив, що пропозиції для перейменувань надходять до топонімічної комісії різними шляхами: через канцелярію, електронну пошту, сайт міської ради, “гарячі лінії”, озвучуються на особистих прийомах громадян. Усі варіанти, надані кразнавцями, науковцями, громадськими активістами і пересічними мешканцями ретельно вивчаються, перевіряються і вносяться на розгляд топонімічної комісії. Сергій Запорожан звернув увагу, що члени комісій під час прийняття рішення по перейменуванню користуються чотирма головними критеріями. Це повернення, де можливо, першоназв і історичних імен, увіковічнення осіб і подій, пов’язаних з історією міста і області, обрання назв на честь видатних загальноукраїнських постатей і географічний підхід – підбір назв за власними іменами географічних об’єктів. - Окремо необхідно відзначити увіковічнення пам’яті сучасників – Героїв АТО, - наголосив Сергій Запорожан. – Комісія розглядає всі подання на кіровоградських воїнів, які віддали свої життя за незалежність нашої держави, вивчає обставини їхньої загибелі. У полі зору комісії не лише лінійні об’єкти, сьогодні уважно вивчаються назви парків, скверів, зелених зон відпочинку. Адже такі назви, як сквер Жовтневий, сквер Воровського, парк 50 років Жовтня, 60 років ВЛКСМ теж чекають своєї черги, відповідно до чинного законодавства про декомунізацію. - Якщо міська влада з якихось причин не виконає в якійсь частині норми відповідних законів, це зроблять за неї своїм рішенням обласна влада або ж Кабінет Міністрів України за поданням Інституту національної пам’яті, - підкреслив начальник відділу з питань внутрішньої політики.
Сергій Запорожан акцентував увагу журналістів також на продовженні у Кіровограді процесу зміни назви обласного центру.
На офіційному сайті міської ради створена сторінка “Назва рідного міста”, де розміщена законодавча база перейменування, оприлюднені пропозиції від громадськості, триває інтернет – голосування. Громадські слухання щодо перейменування Кіровограда призначені на 27 серпня. Вони розпочнуться о 14.00 в 426 кімнаті приміщення Кіровоградської міської ради.

джерело

Фото Ігоря Філіпенка.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool