Міністерством охорони здоров’я Кіровоградщину визнано одним з найуспішніших регіонів

Серпень 20, 2018 | Новини | Переглядів: 796 | Коментарі: 0

Про це повідомив на апаратній нараді в обласній державній адміністрації директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Аналіз виконання урядової програми на території Кіровоградщини проведено департаментом за дорученням голови облдержадміністрації. Олег Рибальченко зазначив, що дана програма для області не нова.

Перед цим Кіровоградщина однією з перших в Україні почала впроваджувати процедуру відшкодування (реімбурсації) вартості препаратів інсуліну. А сьогодні успішно реалізує програму "Доступні ліки", якою передбачено механізм повної або часткової оплати за рахунок бюджетного фінансування вартості лікарських засобів для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом другого типу та бронхіальною астмою.

Щодо того, які саме ліки пацієнт може отримати безкоштовно, а за які потрібно доплачувати, керівник департаменту нагадав, що наказом Міністерства охорони здоров’я сформовано реєстр оптово-відпускних цін, де визначено максимальну ціну препаратів, що беруть участь в урядовій програм "Доступні ліки". Держава стовідсотково компенсує вартість найдешевшого аналогу лікарського засобу, який є в цій програмі, тобто такий препарат пацієнт отримує безоплатно.

Разом з тим пацієнт, маючи на руках рецепт лікаря, де зазначено міжнародну запатентовану назву препарату (вказано діючу речовину), безпосередньо в аптеці сам обирає, який лікарський засіб бажає отримати (вітчизняний чи іноземний, якого саме виробника тощо). У кожній групі є можливість обрати або безоплатний лікарський засіб, або з невеликою доплатою.
Із серпня нинішнього року наказом МОЗу затверджено новий, доповнений, реєстр лікарських засобів, якими забезпечуються пацієнти у рамках урядової програми "Доступні ліки". До оновленого реєстру входить 261 препарат, 59 з яких можна отримати абсолютно безкоштовно (у попередній версії реєстру препаратів було 240, безоплатних – 47).

Олег Рибальченко, крім того, наголосив, що до переліку безоплатних ліків входять препарати не лише вітчизняних виробників, а відомих іноземних компаній. Зокрема, щоб потрапити до нового списку лікарських засобів, вартість яких повністю відшкодовується за кошти державного бюджету, міжнародна фармацевтична компанія КРКА (Словенія) знизила ціну на свої препарати майже на 70%. На такий крок пішли і фармакологічні компанії Orion (Фінляндія), AstraZeneca (Швеція). В середньому ціни на препарати у рамках програми "Доступні ліки" знизилися майже на 7%.

Щодо Кіровоградщини, то на відшкодування вартості лікарських засобів для потреб нашої області у 2018 році передбачено 24 мільйони 887 тисяч гривень (торік було 17 мільйонів 477 тисяч гривень). З початку року (за січень-липень) в області вже використано 14,5 мільйона гривень (річну суму коштів розподілено лімітними призначеннями помісячно).
За словами керівника департаменту охорони здоров’я, всі території активно освоюють кошти урядової програми. Зокрема Благовіщенський, Бобринецький, Долинський та Компаніївський райони на сьогодні вже повністю використали серпневий ліміт, всі інші продовжують у цьому напрямку працювати.

Олег Рибальченко повідомив, що зростає і середня вартість рецепту на Кіровоградщині (на початку року складала 32 гривні, на даний час – близько 47 гривень), а також зупинився на проблемних аспектах, які стали відомі під час аналізу ситуації в області щодо виконання програми "Доступні ліки". Найбільші проблеми, як з’ясувалося, виникають за результатами внутрішнього розподілу коштів між аптечними закладами на підставі укладених з головними лікарями договорів. Непропорційний розподіл коштів призводить до того, що на території того чи іншого району (міста) одна аптека ще має кошти і надає належні послуги пацієнтам, а інша вже їх не має і, таким чином, обмежує права пацієнтів щодо отримання безкоштовних чи за пільговою ціною ліків.

Аби зняти проблему і вирівняти ситуацію, є сенс переглянути укладені раніше договори, відповідно до потоків (кількості) пацієнтів. Аби всі аптечні заклади, з яким на територіях укладено такі угоди, рівномірно забезпечували населення доступними ліками.

Окрім того, свій внесок у цю справу внесуть і комунальні підприємства первинної медико-санітарної допомоги (вже створені та ті, що створюються), які продовжуватимуть освоювати бюджетні кошти на своїх територіях в новому організаційно-правовому статусі. Зокрема Помічнянська об’єднана територіальна громада, за словами Олега Рибальченка, висловила бажання продовжити реалізацію урядової програми можливостями власно створеного комунального підприємства, тому директор департаменту охорони здоровֹ’я звернувся до керівництва Добровеличківської РДА з проханням перерозподілити, пропорційно до кількості населення, передбачені для району кошти для того, щоб мешканці об’єднаної громади також скористалися можливостями програми "Доступні ліки", як і решта жителів Кіровоградської області. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool