Міліція застерігає! Шахраї шукають довірливих!

Вересень 15, 2011 | Новини | Переглядів: 1352 | Коментарі: 0

Винахідливих любителів «легкої наживи», які користуються довірою громадян задля власного збагачення, в усі часи було чимало. Шахраї стають дедалі винахідливішими – нові способи видурити гроші придумують чи не щодня. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у ВЗГ УМВС Кіровоградської області.

Найчастіше своїми жертвами аферисти обирають, як правило, самотніх людей похилого віку та намагаються різними способами відібрати у них гроші. Так, під виглядом соціальних працівників чи представників Пенсійного фонду зловмисники пропонують обміняти старі купюри на нові або отримати вдома перерахунок за пенсію. Ще одним способом проникнення до житла може бути легенда про доплати за бойові нагороди.
Більш новим видом «домашнього» шахрайства є обмін закордонних купюр на нові. У таких випадках навідуються працівники банківських установ та повідомляють, що декілька днів тому в обіг надійшли долари США нового зразка. Тому потрібно старі гроші обміняти на нові.
Досить часто своє ремесло шахраї реалізовують і на вулицях міста. Один із способів махінації – «загублений гаманець». Своїх жертв аферисти шукають поблизу, наприклад, банківських установ. Випадковий перехожий у потенційного потерпілого запитує, чи не він щойно загубив гаманець. Портмоне жертви на місці, а в чужому чимало готівки, яку незнайомець пропонує поділити. Погоджуючись, людина одразу потрапляє на гачок аферистів. Невідомо звідки з’являється власник гаманця і вимагає повернути готівку і вимагає перерахувати її та переглянути й ваше портмоне. Тоді ж аферист знаходить можливість непомітно забрати частину ваших грошей.
Нерідко ошуканці працюють під виглядом агентств, які нібито надають інформаційні послуги щодо пошуку роботи, оренди житла. Людина звертається до них, укладає договір, платить невелику суму за контакти роботодавців, господарів житла. Однак, як виявляється згодом, номери телефонів найчастіше взагалі не існують або немає вакансій, а житло давно орендоване.
Виманюють аферисти гроші у довірливих громадян і телефоном. Найчастіше телефонують і повідомляють про те, що з рідними сталася біда і терміново потрібно переказати гроші. Нерідко аферисти дзвонять або надсилають sms під виглядом служби технічної підтримки оператора мобільного зв’язку і повідомляють про необхідність переслати код поповнення скретч-карти на певну суму, наприклад, для сплати штрафу за заміну тарифного плану без повідомлення оператора тощо.
Працівники міліції вкотре звертаються до громадян із застереженням бути більш пильними й обережними щодо сторонніх, які можуть видавати себе за співробітників управління соціального захисту, благодійних служб, агентств працевлаштування, банків тощо. Ні в якому разі не впускати незнайомців до помешкання та вимагати, насамперед, пред'явити посвідчення. Та найголовніше - слід перевіряти усе, про що говорять незнайомі Вам люди. А ще краще уникати спілкування з підозрілими особами взагалі, зокрема і з тими, які пропонують просто на вулиці різні товари та види послуг.
У разі, якщо з Вами трапилось лихо або помітили підозрілих осіб - негайно телефонуйте до найближчого відділення міліції за номером «102».
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool