Мешканці ще 157 населених пунктів України отримають безкоштовний інтернет в бібліотеках

Лютий 05, 2013 | Новини | Переглядів: 990 | Коментарі: 0

Кількість публічних бібліотек, що надають інноваційні послуги населенню, збільшилася до 1815

05 лютого 2013 р. програма «Бібліоміст» оголосила, у бібліотеках яких 157 населених пунктів до кінця року запрацюють центри вільного доступу до інтернету та навчання комп’ютерної грамотності, під час прес конференції в інформаційному агентстві Укрінформ.

На сьогодні програма «Бібліоміст» повністю виконала зобов’язання з надання міжнародної технічної допомоги Україні за кошти Фундації Білла та Мелінди Гейтс, обладнавши комп’ютерною технікою 1578 бібліотек у всіх регіонах України, включно з найвіддаленішими сільськими місцевостями. Модернізовані заклади надають населенню життєво важливі послуги – від безкоштовного спілкування родин трудових мігрантів через «Скайп» у селах Івано-Франківської та Львівської обл. до створення веб-сайтів для просування малого бізнесу у бібліотеках Донецької та Луганської обл. Обладнання додаткових 237 бібліотек стало можливим завдяки підтримці органів центральної та місцевої влади, а також доведеній затребуваності сучасних інформаційних послуг.

Директор програми «Бібліоміст» Матей Новак: «Сучасні бібліотеки надзвичайно швидко впроваджують інноваційні проекти та стають улюбленим місцем, де проводять час цілі сім’ї. Наприклад, у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей малеча навчається малювати пальцями на комп’ютерному екрані, грає в ігри для розвитку моторики з гречкою та іншими незвичайними матеріалами, в той час як їхні батьки оплачують комунальні послуги через інтернет, а бабусі та дідусі спілкуються з друзями в соціальних мережах».

«Доступ до інформації дає поштовх активній участі українців у розвитку власних громад, яка є необхідною для такої молодої незалежної країни, як Україна», – зауважив директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Джед Бартон. – «Ми пишаємося участю у проекті, що сприяє модернізації бібліотек. Ми сподіваємося, що впровадження програми наблизить Україну до інших європейських країн та відкриє двері до цілого світу».

Строк функціонування програми в Україні продовжено до 31 жовтня 2014 року, аби надати можливість бібліотекам надавати ще більший спектр послуг. Представники місцевої влади та організацій-партнерів також підтримують трансформацію місцевих бібліотек. Головний лікар Верхньодніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги Верхньодніпровської районної ради (Дніпропетровська обл.) п. І. А. Соколова: «В центрі доступу до інтернету районної бібліотеки для дітей батьки зможуть безкоштовно отримати усю необхідну інформацію для виховання здорової дитини та її розвитку».

Завдяки інформаційним технологіям, сучасні бібліотеки долають цифрову нерівність в умовах, коли лише приблизно 34% населення мають постійний доступ до мережі інтернет. Завдяки програмі «Бібліоміст» на сьогодні безкоштовний доступ до інтернету у бібліотеках мають мешканці 75% районів України, де є технічна можливість підключення до всесвітньої мережі.

У прес-конференції взяли участь заступник Міністра культури України Т.Г. Кохан, Директор програми «Бібліоміст» М. Новак, Директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Молдові та Білорусі Джед Бартон, генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України Т.І. Вилегжаніна та Президент Української бібліотечної асоціації І.О. Шевченко.

Список бібліотек-переможців також опублікований на веб-сайті програми «Бібліоміст»: http://www.bibliomist.org/
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool