Лісівники Кіровоградщини підбили підсумки роботи за 9 місяців

Листопад 09, 2013 | Новини | Переглядів: 877 | Коментарі: 0

Відбулось розширене засідання колегії Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства, під час якого було розглянуто підсумки роботи за 9 місяців нинішнього року.

У засіданні взяли участь директори та головні спеціалісти підприємств, голови профкомів та лісничі.
Про результати господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств доповів перший заступник начальника управління – головний лісничий Олег Середюк. Доповідач відмітив позитивну динаміку у виконанні планових завдань лісокультурного виробництва. Зокрема, було відмічено такі показники: замість передбачених 843 га в області створено 866 га захисних лісових насаджень, що становить 103 відсотки від плану 9 місяців. Річне завдання по лісовідновленню підприємствами також перевиконано: при запланованих 400 га створено лісових культур на зрубах 429 га (107 відсотків) упродовж весняної лісопосадкової кампанії. Проведення доглядів за лісовими культурами виконано на 112 (на зрубах) і 127 відсотках (за захисними насадженнями) площ.
План трьох кварталів по доповненню лісових культур виконано на 155 відсотків.
Підготовку ґрунту під лісові культури наступного року проведено на площі 452 га, у тому числі під захисні лісові насадження – 433 га, чим досягнуто виконання завдання на 115 і 116 відсотків відповідно.
Завдяки зростанню більшості економічних показників усі підприємства спрацювали прибутково, зазначив перший заступник.
За 9 місяців обсяг реалізованої продукції становив 52 млн. 536 тис. грн. і зріс порівняно з відповідним періодом 2012 року на 2,4 %.
Щодо фінансових показників, то державними лісогосподарськими підприємствами було сплачено 8 млн. 454 тис. грн. податків до бюджетів усіх рівнів та 9 млн. 116 тис. грн. єдиного соціального внеску.
За підсумками 9 місяців середня заробітна плата зросла до 2765 грн. проти 2700 грн. у 2012 році.
Із розглядом окремих аспектів стану використання лісгоспами лісосировинних ресурсів виступили завідувач сектору обласного управління Олександр Кваша та головний спеціаліст сектору лісорозведення Ірина Кузь.
Згідно з узагальненими даними, за 9 місяців лісовими господарствами від усіх видів рубок заготовлено 121,1 тис. куб. м деревини, що в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року на 21 тис. кубометрів менше. Загальний вихід лісоматеріалів круглих від усіх видів рубок по управлінню становив 29 %, техсировини – 63 %, дров паливних – 8 %. Лісогосподарськими підприємствами реалізовано лісопродукції в круглому вигляді 118,8 тис. куб. м. Із них на внутрішній ринок – 114,5, на експорт – 4,3 тис. куб. м. Знеособлений кубометр реалізованої деревини становив 371 грн. Виконання сортиментного плану заготівлі деревини РГК за три квартали по управлінню становить 69 %. При цьому вихід ділової деревини становить 33,2 %, техсировини – 62,1 %, дров паливних – 4,7%.
У доповіді провідного спеціаліста Володимира Мінича йшлося про стан обліку лісового фонду. Починаючи з 2009 року спостерігається позитивна динаміка щодо збільшення площ земель лісогосподарських підприємств за рахунок прийнятих. Зі 124 тис. 620 га площа зросла до 125,5 тис. га. За останні два роки державні акти (речові права) було виготовлено на площі 1913 га і станом на 1 січня 2013 р. загальна площа, охоплена речовими правами, становить майже 14 тис. га, або лише 11,1 % від усієї площі. За останні два роки охоплених речовими правами земель збільшилось лише на 1,5 %. Найкраще в цьому напрямку працюють Долинський, Світловодський та Онуфріївський лісгоспи. Тому перед керівниками підприємств стоїть завдання щодо забезпечення першочергового виготовлення речових прав на прийняті землі під лісорозведення та постійний контроль питання обліку лісового фонду.
По міжнародній сітці ділянок моніторингу лісів І рівня в межах Кіровоградської області на лісових площах шести лісогосподарських підприємств (Оникіївський, Голованівський, Компаніївський, Світловодський, Чорноліський, Олександрівський лісгоспи) закладено 10 ділянок. Польові роботи по збору та наданню інформації по ділянках моніторингу лісів І рівня проведено вчасно та в повному обсязі. Результати направлено до ВО «Укрдержліспроект».
Головний спеціаліст сектору лісорозведення Валентина Роздєльська інформувала про хід осінньої лісокультурної кампанії. В області завершено посадкові та лісовідновлювальні роботи, триває доповнення площ, на стадії завершення – підготовка ґрунту. Виконані роботи по заготівлі лісового насіння. Станом на 5 листопада лісівники Кіровоградщини реалізували близько 5700 штук декоративного посадматеріалу на суму 209 тис. грн.
Підбиваючи підсумки роботи підприємств лісової галузі Кіровоградщини, начальник управління Наталія Ревенко від імені Голови Держлісагентства Віктора Сівця передала колегам позитивну оцінку їхньої професійної діяльності. Не зупинятися на досягнутому, працювати ще більш ефективно та результативно заради майбутнього лісового господарства та екологічного благополуччя регіону – такі завдання поставлено перед лісівниками. Посилювати економічні позиції та розвиватися державним лісогосподарським підприємствам дозволять додаткові кошти, які підприємства вже почали заробляти за рахунок реалізації декоративного посадкового матеріалу та новорічних ялинок. «Частка власних додаткових надходжень у бюджетах лісогосподарських підприємств повинна зростати. Наше спільне завдання – й надалі підтримувати стабільну роботу галузі та підвищувати соціальне забезпечення працівників лісового господарства», - наголосила начальник управління.
За підсумками трудового суперництва серед лісогосподарських підприємств Кіровоградщини відзнаки отримали ДП «Оникіївський лісгосп» (перше місце), ДП «Голованівський лісгосп» (друге) та ДП «Онуфріївський лісгосп» (третє). Останнє місце – у ДП «Олександрівський лісгосп».

Прес-служба Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool