Кропивницький: він присвятив музейній справі майже чверть століття свого життя

Березень 07, 2017 | Новини | Переглядів: 1573 | Коментарі: 0

Минають роки, змінюються покоління, та залишається незмінною пам’ять про тих людей, які залишили помітний слід у нашому житті та, на превеликий жаль, відійшли у Вічність.

До таких людей відноситься і Микола Іванович Федотов (1937-2010), який присвятив музейній справі майже чверть століття свого життя.

Саме він, після утворення у 1993 році на базі картинної галереї обласного художнього музею, став першим його директором, зваливши на свої плечі важкий тягар музейних проблем нової мистецької зірочки. Пройшовши шлях від завідувача картинною галереєю до директора обласного художнього музею, він опанував усі форми музейної роботи: екскурсовода, наукового співробітника, фондовика та господарника – одним словом - досвідченого керівника. Саме ним були закладені традиції, що стали основою для проведення системної фондової, наукової, експозиційної та культурно – просвітницької роботи. Завдяки самовідданій праці Миколи Івановича фондове зібрання музею поповнилося численними експонатами, серед яких вагоме місце займають колекції творів Я. Калашника, А. Нюренберга, М. Глущенка, Є. Кібрика, Ю. Луцкевича, ікони ХУІІІ – ХІХ ст.

Микола Іванович Федотов

Звичайно, не можна охопити увесь спектр діяльності цієї унікальної людини. Достатньо нагадати, що саме він заклав фундамент для створення обласного художнього музею як важливого сучасного мистецького закладу. Саме Миколі Івановичу довелося через розпорядчі органи вирішувати питання з приміщенням, фінансові та організаційні проблеми, організовувати перевезення музейних експонатів: картин, ікон, скульптур. Зрозуміло, що бути першим дуже почесно, але – як важко і відповідально. Микола Іванович зробив величезний внесок у підготовку та організацію великої кількості мистецьких виставок, які стали яскравими сполохами у культурному житті міста і області. Це були незабутні зустрічі і з раніше небаченими художниками, і з давніми знайомими, які засяяли новими гранями свого обдарування.

Він жив музеєм, і дуже приємно, що це було гідно оцінено. За сумлінне виконання посадових обов’язків, активну багаторічну роботу Миколу Івановича неодноразово відзначали подяками, грамотами, почесними грамотами, нагороджений медаллю «Ветеран праці».
Микола Іванович Федотов був людиною порядною і вимогливою, доброзичливою і добросовісною, виваженою і з щирим та відкритим людям серцем. Таким він назавжди залишився в серцях тих, хто його знав.

Валентина Ноженко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool