Кропивницький: в нашому місті ситуація з опаленням все більше погіршується, - Артем Стрижаков (ВІДЕО, ФОТО)

Грудень 03, 2018 | Новини | Переглядів: 1671 | Коментарі: 0

Громадський діяч Артем Стрижаков та представники його Муніципального бюро в інформаційній агенції «Центральноукраїнське бюро новин» (CBN) презентували для журналістів програму переходу міста з центрального на індивідуальне опалення сьогодні, 3 грудня.

За словами Артема Стрижакова, програма децентралізації опалення потребує втілення через критичну ситуацію з системою теплопостачання нашого міста. Причиною цьому є застарілість теплогенеруючої мережі, яка була встановлена ще в 1970-х роках минулого століття, а проектний термін експлуатації труб - 20 років, котлів - 15 років.

«Як показують опалювальні сезони останніх років, в нашому місті ситуація з опаленням все більше погіршується з кожним роком. З міського бюджету виділяються солідні суми на теплові підприємства і усунення постійних аварій тепломереж, в той час як містяни не отримують якісну послугу. Більш того, вони змушені платити за таке тепло непомірні суми», - пояснив Стрижаков.

Показовим прикладом існуючої проблеми з тепловими мережами міста є чисельні пориви труб на вулиці Чорновола, яку відремонтували влітку цього року. Так, з моменту підготовки до опалювального сезону на цій вулиці сталося три пориви, і як наслідок – розриття нового асфальту для ліквідації аварійних ситуацій.

«Ми впритул зайнялися вивченням цієї проблеми. Така ситуація, як в Кіровограді, існувала в низці міст, які сьогодні успішно живуть без центрального опалення. Наше Муніципальне бюро відвідувало такі міста, щоб безпосередньо вивчити і перейняти цей успішний досвід. Останнє місто, яке ми відвідали – Нікополь Дніпропетровської області. Ще два роки тому там була така ж картина, як і у нас. Але керівництво міста вчасно зрозуміло, що перспективи у централізованого опалення немає, і прийняло вольове рішення. З 2016-му місто відмовилося від центрального опалення», - додав громадський діяч.

Координатор проекту Ігор Саєнко пояснює, що стан мереж вкрай незадовільний, зношеність сягає до 70%, чим допускаються наднормативні витрати в мережах, недогрів будівель і значні теплові втрати в магістральних та розподільчих мережах при транспортуванні теплоносія. Суттєвими проблемами є розбалансування проектних параметрів тепломереж (до 65%). Внаслідок цього відбувається розбалансування проектних параметрів тепломереж; є під’їзди, де залишилось 1-5 квартир, які через різні причини, не можуть перейти на індивідуальне опалення, а також відсутність коштів на відновлення, капітальні ремонти та модернізацію котелень і теплових мереж. До того ж містяни, які користуються послугами централізованого теплопостачання, страждають від низької якості послуг попри достатньо високу собівартість самої послуги.

Програма децентралізації системи опалення передбачає вирішення існуючих проблем наступним шляхом:

1. Переведення абонентів на автономне опалення. По-перше, це стимулюватиме споживачів до економії теплоенергії. По-друге, мотивуватиме до енергоефективності. Адже для зменшення комунальних платежів власник квартири може виконати цілу низку заходів: заміна вікон, опалювальних приладів, установка ефективних пристроїв регулювання тепловіддачі опалювальних приладів, вибір режимів роботи приладів - зниження температури в той час, коли приміщення не використовується, і т. д.
2. Встановлення альтернативних установок автономного опалення на об’єктах соціальної інфраструктури та бюджетної сфери. Це можуть бути економічні модульні котельні, електрокотли, інші установки з використанням альтернативних джерел енергії. Безумовно, рішення по кожному випадку прийматиметься після ретельного аналізу економічної доцільності та ефективності.

За словами фахівця з енергоефективності Євгенія Новосьолова, серед альтернативних видів палива, які можна використовувати для реалізації програми – газ, тверде паливо, теплові насоси та використання для опалення електроенергії за «нічним» тарифом. Кожен вид опалення має свої переваги та недоліки, тому міська влада та спеціальні профільні комісії мають самостійно прийняти рішення щодо виду опалення для будівель того чи іншого призначення.

Відтак програму планують представити на розгляд депутатів міськради вже найближчої сесії.

«Програма розрахована до 2021 року. Виконання даної програми призведе до економії не лише коштів кіровоградських родин, які отримають неякісні послуги, але платять шалені кошти. Також це надасть можливість економії коштів міського бюджету», - резюмував громадський діяч Артем Стрижаков.

Кропивницький, в нашому місті ситуація, з опаленням все більше погіршується, Артем Стрижаков ,ВІДЕО, ФОТО

Кропивницький, в нашому місті ситуація, з опаленням все більше погіршується, Артем Стрижаков ,ВІДЕО, ФОТО

Кропивницький, в нашому місті ситуація, з опаленням все більше погіршується, Артем Стрижаков ,ВІДЕО, ФОТО

Кропивницький, в нашому місті ситуація, з опаленням все більше погіршується, Артем Стрижаков ,ВІДЕО, ФОТО


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool