Кропивничан запрошують на «Гуляння на Масляну: Розгуляй-четвер»

Лютий 12, 2018 | Новини | Переглядів: 736 | Коментарі: 0

З давніх-давен в Україні справляли в останній тиждень перед великим постом Масляну (Масниці). 

Так називали свято проводів зими та її одвічних супутників – холоду, темряви, і урочистої зустрічі весни, яка несе з собою світло, тепло і радісне пробудження природи.

Кожен день Масляного тижня був символічним і мав свої звичаї та традиції. Четвер – «Широка Масниця». В народі говорили: «Розгуляй-четвер прийде, жарт і пісню принесе».

15 лютого, в четвер, о 17.00 Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка запрошує кропивничан на «Гуляння на Масляну: Розгуляй-четвер» - черговий захід бібліопроекту «Креативна середа».

В рамках заходу на відвідувачів чекають:
- знайомство з українськими традиціями святкування Масляної, Масниці або Сиропутного тижня;
- тематичні книжкові виставки, виставки поробок;
- театральні інсталяції від Молодіжного театру «Палата №6»;
- «Богатирські ігри» (силове жонглювання гірями);
- екранізація мультфільму «Жив був пес» (аматорський театральний колектив «Відродження» Карлівської філії Соколівського сільського будинку культури об’єднаної територіальної громади Соколівської сільської ради);
- музична програма від вихованців Центру дитячої та юнацької творчості Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;
- «масляні» ігри, забави та розваги;
- весняні майстер-класи;
- благодійний розпродаж на підтримку бійців, що знаходяться в зоні АТО (спільно з громадською ініціативою «Армія SOS»);
- частування чаєм та млинцями.

Прихід весни ототожнювали наші предки із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. Саме тому і сьогодні неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік.

Вхід за читацькими квитками. В день заходу запис до бібліотеки за пільговим тарифом – 6 грн. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool