Кіровоградців попереджають про відповідальність!

Червень 12, 2014 | Новини | Переглядів: 1285 | Коментарі: 0

Самовільне втручання в систему опалення багатоквартирного будинку та її пошкодження передбачає відповідальність згідно з законодавством

 

З метою забезпечення мешканців Кіровограда якісними послугами з теплопостачання, модернізації підприємства та стабільного його розвитку, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» розроблено концепцію розвитку та план технічного переозброєння виробництва до 2017 р., які передбачають оновлення діючого обладнання, впровадження нових технологій, направлених на забезпечення надійності теплопостачання житлових та громадських будівель в умовах вичерпання значної частки ресурсу роботи основного обладнання котелень і теплових мереж.

Основними напрямками діяльності підприємства ДП"Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА" у сфері енергоефективності є: автоматизація котлоагрегатів, заміна пальників на сучасні, реконструкція котелень, встановлення частотних регуляторів потужності на електродвигуни насосів, заміна насосного парку, ізоляція теплових мереж, проведення режимно-налагоджувальних робіт на котлоагрегатах підприємства тощо.

Проте всі зусилля підприємства на проведення заходів по модернізації підприємства та поліпшенню якості теплопостачання нівелюються самовільним втручанням споживачів у внутрішньобудинкові системи опалення багатоквартирних будинків,Ц дії негативно впливають на гідравлічне регулювання будинку, що спричиняє неякісне надання послуг з центрального опалення іншим споживачам будинку.

Підприємством ДП"Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА" було виявлено непоодинокі випадки порушення внутрішньобудинкової системи опалення саме споживачами теплової енергії в житлових будинках по вулицях Г.Сталінграда,11; М.Конєва,5 корп.2; пр.Університетський,17/2; Пацаєва,5 корп.4; Н. П’ятихатська, 20; Н. П’ятихатська, 20А; Глінки,6; Волкова,28 корп.4 та корп.5.

Зокрема, виявлено заміну сталевих труб на металопластикові із звуженим діаметром, перенесення приладів опалення на балкони, лоджії, прокладання трубопроводів під підлогою, знищення перемичок перед приладами опалення на транзитних трубопроводах.

У літній період, коли мешканці проводять ремонти своїх осель, звертаємо увагу на наступне.

Відповідно до п.8 ч.3 ст. 20 Закону України " Про житлово-комунальні послуги" ч. 3 п. 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. № 630,споживачі зобов’язані дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства щодо здійснення ремонту чи реконструкції приміщень або їх частин, не допускати порушень законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг.

Власник квартири не має права самовільно змінювати систему опалення та здійснювати від'єднання від мереж централізованого опалення.

Згідно з вимогами відповідних будівельних норм СниП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция, кондиционирование» при проектуванні будинку, в якому передбачається централізоване теплопостачання, всі стояки та внутрішні розподільчі мережі опалення гідравлічно ув’язані для забезпечення стабільної роботи внутрішньобудинкової системи загалом

Переобладнання системи опалення призводить до розбалансування внутрішньобудинкової системи опалення, яке належить до інженерної системи будинку як цілісного майнового комплексу. Будь-яке втручання в систему шляхом зміни гідравлічного опору (заміна та встановлення додаткових приладів опалення, зменшення діаметру трубопроводів, невстановлення перемичок біля приладів опалення на транзитних трубопроводах, встановлення металопластикових труб, прокладання трубопроводів під підлогою) погіршує роботу системи загалом, чим порушуються права інших мешканців, що є недопустимим за Цивільним кодексом України.

Ст. 41 Конституції України зазначено, що використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» теплопостачальне підприємство має право вимагати від споживачів усунення порушень в сфері житлово- комунальних послуг.
Згідно п.2 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов'язаний своєчасно вживати заходів щодо усунення виявлених несправностей, пов’язаних з отриманням житлово-комунальних послуг, що виникли з власної вини.

Звертаємось з проханням до споживачів самовільно не втручатись у внутрішньобудинкову систему опалення, усунути порушення проектування систем централізованого опалення в квартирах, якщо такі є.

Статтею 270-1 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства.
У разі невиконання вимог законодавства підприємство матиме право та буде змушене звертнутися до суду в порядку статті 16 ЦК України за захистом своїх прав та інтересів (відновлення становища, яке існувало до порушення).


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool