У зв'язку з відключеннями електроенергії для сталої роботи сайту потребуємо фінансової допомоги для закупівлі необхідного обладнання - натиснути тут
                                                                        

Кіровоградці продовжують святкувати різдвяні свята

Січень 19, 2014 | Новини | Переглядів: 1505 | Коментарі: 0

Сьогодні, 19 січня, жителі нашого міста разом з усім православним світом відзначають третє, завершальне різдвяне свято.

Це свято Хрещення Господнє, відоме кожному віруючому, також як Йордан. Воно збігається у часі з важливим церковним святом - Богоявлення.

Спеціально для читачів FOTOINFORM, настоятель Української автокефальної православної церкви Святого Володимира протоієрей Йосип Дрекало розповів про цікаві особливості цього свята.

За його словами, напередодні Богоявлення 18 січня у церквах починається освячення води, яке продовжується і 19 січня. На Святу вечерю, як і на Різдво, готують дванадцять пісних страв та збираються цілі родини. В ранці після Святкової Літургії, якщо є можливість, віруючі направляються у так званий «похід на Йордан», тобто на річки. У цей день всяке водне середовище цінується, тому що за приданням під час занурення Ісуса Христа відбулось освячення всіх вод за водними протоками. Тому вода з будь якого водойму або навіть водогону є освяченою, але отець Йосиф наголошує, що краще піти і взяти воду у церкві та там же отримати й благословення Господнє.

Існують думки багатьох людей , які вважають, що через занурення в ополонку відбувається очищення. Мабуть, це враження склалося за людським фактором, тому що все ж таки для очищення гріхів проводять інші таїнства. Але насправді занурення сприяє духовному піднесенню та є пам’ятною подією.

Кіровоград: тисячі мешканців міста пішли святити воду (фоторепортаж)

Освячена вода може зберігатися не один рік та при цьому не втрачати лікувальних можливостей, тому, якщо не має можливості прийти на свято у церкову та набрати воду, можна й надалі використовувати тогорічну. Кожній людині важливо знати, що хрещенську воду треба пити натщесерце. Зберігати краще тільки у скляній посудині та тримати біля «домашніх церквах», тобто місцях де знаходяться духовні речі та ікони. Освячену воду в будь-якому разі не можна розбавляти простою. Цікаво, що свята вода – це найнижчий ступінь причастя.

З кожним роком кількість відвідувань церкви віруючих у свята збільшується. Люди розуміють, що хрещенська вода має велику духовну вагу. Настоятель Української автокефальної православної церкви Святого Володимира нагадав вислів видатної людини, а саме старця Серафима Вирицького, який проголошував, що сильніших ліків, ніж свята вода і освячене миро немає.

Протоієрей Йосиф Дрекало, користуючись нагодою, привітав читачів FOTOINFORM:

«Хочу привітати всіх жителів міста Кіровограда з цим великим дванадесятим святом Богоявлення та Хрещення Господа Ісуса Христа. Це свято відноситься до кожного з нас, і кожен приймає таїнство хрещення в свій час. Нас охрещають іменем Пресвятої Троїці. Сьогодні же свято, ще раз говорить нам про те, що при Хрещенні Ісуса Христа, Господь показав троїчність, тому що було чути голос з неба, який голосив. Це сила духу - благовоління. Також можна було бачити другу особу Пресвятої Троїці в водах Йордану і третя особа Троїці – дух святий зійшов на небо у вигляді голуба. І нехай наші життя завжди супроводжуються святим поклонінням Пресвятій Троїці. Хай завжди ми керуймося тими духовними благами Отця і Сина і Святого Духа, і завжди є достойними послідовників Господа нашого Ісуса Христа».

Ксенія Куприненко, фото автора.


Ви можете підтримати наш портал Фінансово

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства. Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool