Кіровоградці продовжують святкувати різдвяні свята

Січень 19, 2014 | Новини | Переглядів: 1604 | Коментарі: 0

Сьогодні, 19 січня, жителі нашого міста разом з усім православним світом відзначають третє, завершальне різдвяне свято.

Це свято Хрещення Господнє, відоме кожному віруючому, також як Йордан. Воно збігається у часі з важливим церковним святом - Богоявлення.

Спеціально для читачів FOTOINFORM, настоятель Української автокефальної православної церкви Святого Володимира протоієрей Йосип Дрекало розповів про цікаві особливості цього свята.

За його словами, напередодні Богоявлення 18 січня у церквах починається освячення води, яке продовжується і 19 січня. На Святу вечерю, як і на Різдво, готують дванадцять пісних страв та збираються цілі родини. В ранці після Святкової Літургії, якщо є можливість, віруючі направляються у так званий «похід на Йордан», тобто на річки. У цей день всяке водне середовище цінується, тому що за приданням під час занурення Ісуса Христа відбулось освячення всіх вод за водними протоками. Тому вода з будь якого водойму або навіть водогону є освяченою, але отець Йосиф наголошує, що краще піти і взяти воду у церкві та там же отримати й благословення Господнє.

Існують думки багатьох людей , які вважають, що через занурення в ополонку відбувається очищення. Мабуть, це враження склалося за людським фактором, тому що все ж таки для очищення гріхів проводять інші таїнства. Але насправді занурення сприяє духовному піднесенню та є пам’ятною подією.

Кіровоград: тисячі мешканців міста пішли святити воду (фоторепортаж)

Освячена вода може зберігатися не один рік та при цьому не втрачати лікувальних можливостей, тому, якщо не має можливості прийти на свято у церкову та набрати воду, можна й надалі використовувати тогорічну. Кожній людині важливо знати, що хрещенську воду треба пити натщесерце. Зберігати краще тільки у скляній посудині та тримати біля «домашніх церквах», тобто місцях де знаходяться духовні речі та ікони. Освячену воду в будь-якому разі не можна розбавляти простою. Цікаво, що свята вода – це найнижчий ступінь причастя.

З кожним роком кількість відвідувань церкви віруючих у свята збільшується. Люди розуміють, що хрещенська вода має велику духовну вагу. Настоятель Української автокефальної православної церкви Святого Володимира нагадав вислів видатної людини, а саме старця Серафима Вирицького, який проголошував, що сильніших ліків, ніж свята вода і освячене миро немає.

Протоієрей Йосиф Дрекало, користуючись нагодою, привітав читачів FOTOINFORM:

«Хочу привітати всіх жителів міста Кіровограда з цим великим дванадесятим святом Богоявлення та Хрещення Господа Ісуса Христа. Це свято відноситься до кожного з нас, і кожен приймає таїнство хрещення в свій час. Нас охрещають іменем Пресвятої Троїці. Сьогодні же свято, ще раз говорить нам про те, що при Хрещенні Ісуса Христа, Господь показав троїчність, тому що було чути голос з неба, який голосив. Це сила духу - благовоління. Також можна було бачити другу особу Пресвятої Троїці в водах Йордану і третя особа Троїці – дух святий зійшов на небо у вигляді голуба. І нехай наші життя завжди супроводжуються святим поклонінням Пресвятій Троїці. Хай завжди ми керуймося тими духовними благами Отця і Сина і Святого Духа, і завжди є достойними послідовників Господа нашого Ісуса Христа».

Ксенія Куприненко, фото автора.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool