Кіровоградці, поспішіть звернутися в податкову для обрання пільги з нерухомого майна до 1 липня 2013 року!

Червень 17, 2013 | Новини | Переглядів: 843 | Коментарі: 0

Головне управління Міндоходів у Кіровоградській області нагадує, що з 1 січня цього року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних осіб, так і юридичних осіб, обкладається податком.

Оподатковуються будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.
Житлова нерухомість оподатковується відповідно до ставки податку, яка встановлюється сільською, селищною або міською радою. Для квартир, житлова площа, яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків – 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за 1 кв.м. У разі перевищення цих показників ставка податку становить 2,7 % за 1 кв.м. Мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2013 року складає 1147 грн., відповідно 1% від неї становить 11 грн. 47 коп., а 2,7% - 30 грн.96 коп. Обчислення суми податку здійснює податкова інспекція за місцем знаходження об’єкта житлової нерухомості.
До 1 липня звітного року державні податкові інспекції Головного управління Міндоходів в області надсилатимуть громадянам податкові повідомлення-рішення про суму податку на нерухомість за 2013 рік. Громадяни повинні сплатити зазначений податок протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення. У разі виникнення питань платники можуть звертатися до податкової для звірки даних.
Разом з цим, Податковим кодексом для фізичних осіб передбачено ряд пільг. Так, не оподатковуються квартири, житлова площа яких не перевищує 120 кв.м та житлові будинки, житлова площа яких не перевищує 250 м. кв. При цьому така пільга надається лише на один об’єкт нерухомості.
Отже, якщо у власності людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовується лише до одного з них, а за інші необхідно сплачувати податок.
Таке зменшення надається один раз на звітний рік і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якому фізична особа-платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або ж за вибором платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.
У зв’язку з цим Головне управління Міндоходів у Кіровоградській області звертається з проханням до усіх громадян, які мають у власності об’єкти нерухомості житловою площею для квартир більше 120 кв.м. та для будинків – більше 250 кв.м., або мають у власності більше ніж один об’єкт житлової нерухомості з’явитися до 1 липня до податкових інспекцій за місцем реєстрації (прописки), для проведення відповідної звірки даних щодо житлової площі та вибору пільгового об’єкту нерухомого майна. При собі необхідно мати документи, що підтверджують право власності на житлову нерухомість.
Прес-служба ГУ Міндоходів у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool