Кіровоградці, обережно, тонка крига!

Січень 19, 2015 | Новини | Переглядів: 951 | Коментарі: 0

На превеликий жаль, щороку на льоду гине чимало людей: насамперед, рибалок та й інших, дітей і дорослих, чия безпечність і зухвальство, бажання випробувати себе на міцність чи звичайна необачність коштує їм здоров’я та життя

 Йдучи на зимову водойму, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду, щоб не наражати на небезпеку себе й оточуючих. Якщо міцність льоду не перевірена небезпечно підходити до краю льоду ближче 5 метрів, а на снігоходах під’їжджати ближче 10 метрів до краю.
Нагадуємо, що при температурі повітря нижче 0°С безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку для одного пішохода – завтовшки не менше 5-7 сантиметрів, для групи людей – завтовшки не менше 15 сантиметрів, при масовому катанні на ковзанах – 25 сантиметрів.
У жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Це слід робити палицею. Якщо після першого удару лід пробивається, і на ньому з`являється вода, то вихід на кригу є небезпечним. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в кригу кущі, трава тощо). Не дозволяється виходити на лід у нічний час. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде попереду. Переходити водойми на лижах дозволяється тільки після перевірки міцності криги. При пересуванні на лижах по льоду необхідно відстебнути кріплення лиж, зняти петлі лижних палок із кистей рук.
Кататися на ковзанах безпечно тільки на спеціально обладнаних катках. Любителям зимової риболовлі слід пам’ятати, що під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалкам можна пробивати ополонки одну від одної на відстані 5-6 метрів. Також бажано мати із собою мотузку довжиною 10 – 15 метрів. Дітям потрібно назавжди запам’ятати: самостійно, без нагляду дорослих їм на лід взагалі виходити не можна!
Якщо ви провалилися на льоду великої водойми:
• розкиньте широко руки по краям льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою;
• намагайтеся без різких рухів вибиратися на лід, наповзаючи на поверхню грудьми і по черзі витягаючи ноги;
• вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть до берега,
де міцність льоду перевірена.
Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу.
Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.
Надавати допомогу потерпілому слід, лежачи на льоду. Дійте рішуче: у крижаній воді переохолодження настає за декілька хвилин. Поспішаючи на допомогу потерпілому, краще просуватися, лежачи на дошці, фанері. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше ризикуєте опинитися у воді. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язані ремені, шарфи або інші підручні засоби треба за декілька метрів до пролому.
Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть від небезпечної зони у напрямку берега. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше відправте в тепле місце, викличте швидку медичну допомогу, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть гарячим чаєм.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool