Кіровоградську міську раду визнано публічною на 51 відсотків

Листопад 12, 2014 | Новини | Переглядів: 982 | Коментарі: 0

Громадянська мережа ОПОРА  у 23 областях та у столиці презентує результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування.

У Кіровограді дослідження здійснювалося за допомогою експертів громадської організації «Територія успіху».
Порівняльне дослідження проводиться другий рік поспіль – у 2013-му проект охопив 11 міст, а в 2014 році об’єктом моніторингу стали муніципалітети усіх обласних центрів України. Активна фаза дослідження тривала протягом липня-вересня й за цей період учасники вимірювання подали більше 700 запитів на отримання публічної інформації і здійснили близько 400 моніторингових візитів.
За рейтинговою шкалою загальний рівень Індексу публічності органів місцевого самоврядування Кіровограда складає 51% і займає 9 місце серед 24 обласних центрів України. Серед трьох суб’єктів дослідження найнижчі оцінки отримали депутати Кіровоградської міської ради (36%). Найбільш публічною виявилася робота виконавчих органів (63%).
В першу чергу, низький рейтинг пов’язаний з неналежною практикою звітування усіх трьох суб’єктів, які підпадали під оцінювання. На порталі МР немає звітів депутатів. Окрім того, рада не затверджує графіки звітування депутатів і не володіє інформацією про кількість депутатів, які провели звітування перед громадами, про результати обговорення таких звітів, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу міської ради.
У рейтингу міський голів Іван Марковський посів 9 місце з результатом у 54 %. Так, виконуючий обов’язки Кіровоградського міського голови особисто щомісяця проводить прийом громадян, а також здійснює виїзні прийоми. Інформування мешканців Кіровограда про поточну діяльність мера забезпечується на задовільному рівні.
Натомість, на веб-сторінці ради відстуня частина інформації про очільника міста – декларація про майно та доходи, інформація про партійність та судимість. Відсутня в місті і практика звітування міського голови на відкритій зустрічі перед громадою. Також на сайті практично не розміщують розпорядження міського голови, в тому числі і розпорядження з кадрових питань (про заміщення вакантних посад). Кіровоградський міський голова не звітує за свою діяльність на відкритій зустрічі перед територіальною громадою. Серед основних програмних документів муніципалітету відсутній Генеральний план міста. Також у Кіровограді не запроваджена система управління якістю (ISO), яка діє в більшості обласних центрів України.
Рівень публічності виконавчих органів Кіровоградської міської ради був оцінений як задовільний (63%, 7 місце). На веб-сайті Кіровоградської міської ради наявна повна інформація про структуру та персональний склад виконавчих органів, але відсутня вичерпна інформація про більшість керівників виконавчих органів. Виконавчі органи влади не звітують безпосередньо перед територіальною громадою, не всі їхні письмові звіти розміщено на сайті міськради. Кіровоградці не можуть безперешкодно бути присутніми на засіданнях виконкому, але можуть відвідувати кабінети більшості управлінь та відділів. На веб-сайті ради відсутня інформація про фінансові ресурси місцевого самоврядування, які витрачаються на забезпечення діяльності виконавчих органів.
У Кіровограді успішно функціонує Центр надання адміністративних послуг. ЦНАП має власну актуальну сторінку в Інтернеті, де можна знайти інформацію про послуги, що надаються виконавчими органами. В приміщенні Центру організовано електронну чергу.
Діяльність депутатського корпусу Кіровоградської міської ради за результатами вимірювання Індексу визнано як непублічну (36%, 16 місце). На веб-сайті ради можна ознайомитися лише з переліком депутатів, біографічних довідок та фото місцевих обранців на сайті немає. Оприлюднені графіки прийому депутатів не оновлюються. Окрім цього, відсутній графік звітування депутатів перед громадою. Хоча й без такого документу, перед виборцями про результати своєї роботи систематично звітує лише частина депутатів міської ради. Також відсутня інформація про графіки засідань постійних комісій, а їх проведення не анонсується. Не забезпечено і можливість для мешканців міста безперешкодно та без попередньої реєстрації бути присутніми на пленарних засіданнях.
Натомість, на веб-сайті ради вчасно оприлюднюють рішення, прийняті на пленарних засіданнях міської ради, а також протоколи засідань ради. Кіровоградська міська рада – однин з небагатьох муніципалітетів, на веб-сайті якого оприлюднюються протоколи засідань постійних депутатських комісій.

Громадянська мережа ОПОРА сьогодні у 23 областях та у столиці презентує результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА сьогодні у 23 областях та у столиці презентує результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА сьогодні у 23 областях та у столиці презентує результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool