Кіровоградські комунальники вивчили досвід вінницьких колег

Листопад 24, 2014 | Новини | Переглядів: 1129 | Коментарі: 0

Представники головного управління житлово – комунального господарства міської ради мали можливість ознайомитися із досвідом роботи своїх колег у Вінниці.

Враженнями і висновками від поїздки поділився заступник директора головного управління ЖКГ Ростислава Погребнюк під час наради секретаря міської ради Івана Марковського з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 24 листопада.
За інформацією посадовця, сферою житлово-комунального господарства у Вінницькій міській раді займаються чотири департаменти: житлового господарства (6 відділів – 16 осіб), комунального господарства та благоустрою (4 /15 ), міського господарства (3/10) та енергетики, транспорту та зв’язку (4/12).
З 2009 року житловий фонд обслуговують 8 підприємств: 5 – комунальних та 3 приватних, які обслуговують 70% та 30% житлового фонду відповідно. Приватні ЖЕКи працюють з департаментом на договірних засадах. Житловий фонд, який обслуговують приватні ЖЕКи, знаходиться на балансі департаменту житлового господарства.
Ростислав Погребнюк звернув увагу, що у вінниці розвинутий «інститут» старших по будинках. Рішенням виконкому затверджені Положення про взаємодію житлово-експлуатаційного підприємства та старшого по будинку та Порядок надання муніципальної пільги на оплату житлово-комунальних послуг, згідно з яким старші по будинках отримують пільги на оплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення твердих побутових відходів. Крім того, у Вінниці створена «Асоціація старших по будинках м. Вінниця», метою якої є представництво інтересів громадян у взаємовідносинах з житлово-експлуатаційними підприємствами. Щодо тарифної політики, відзначив посадовець, то у Вінниці затверджено граничний тариф на всі комунальні послуги згідно з постановою Кабінету Міністрів України, але нарахування проходить по фактично виконаними послугами за місяць відповідно до актів, які підписує старший по будинкам.
Важливою вінницькою особливістю робіт капітального характеру, таких як санація будинків, встановлення дитячих майданчиків, влаштування парковок, ремонти внутрішньодворових доріг і.т.і., проводяться, відповідно до рішення міськвиконкому, на умовах співвфінансування мешканців 30% та міської ради 70%. За 2014 рік сума співвфінансування капітальних ремонтів мешканцями склала близько 1,2 млн.грн.
Також у Вінниці особлива увагу приділяється реалізації Програми по створенню ОСББ. З 2009 по 2014 рік було створено більше 300 ОСББ. З початку реалізації цієї Програми через малу інформованість у мешканців мала місце недовіра щодо переваг самоорганізації. При департаменті житлового господарства був створений «Ресурсний центр підтримки ОСББ», який надає різносторонню допомогу у створенні ОСББ, проводить агітаційні заходи та надає консультації усім бажаючим створити ОСББ.
Як показав час, з початку функціонування Ресурсного центру показники створення ОСББ почали зростати. Вагомими факторами зростання чисельності ОСББ стали фінансування капітального ремонту житлового фонду новостворених об’єднань за рахунок місцевого бюджету та першочерговість їх виконання. Щорічно проводяться конкурси на найкраще ОСББ з одержанням грошової премії.
Значна частина житлового фонду Вінниці (70%) охоплена мережею системи централізованого теплопостачання. Основна частка цієї системи (87%) належить КП «Вінницяміськтеплоенерго», яке є власністю міської громади та підпорядковане департаменту енергетики, транспорту та зв’язку.
Для всіх бажаючих відєднатися від системи централізованого теплопостачання та перейти на автономне Вінницька міська рада надає таку можливість, але ця послуга платна. Сума оплати складає від 3 до 10 тис. грн. в залежності від площі помешкання, а ці кошти використовуються на ремонт внутрішньобудинкових мереж будинку.
Загалом, відзначив Ростислав Погребнюк, поїздка виявилася дуже плідною, було отримано чимало корисної інформації для подальшого розвитку житлово-комунального господарства Кіровограда. У першу чергу, відзначив заступник начальника головного управління, мова йде про розвиток органів самоорганізації населення

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool