Кіровоградське Яйце матиме орнамент, притаманний нашому регіону (ФОТО)

Березень 14, 2012 | Новини | Переглядів: 1386 | Коментарі: 0

На початку березня громадська організація «Столичні Ініціативи» передала у наше місто величезне яйце, котре розмальовують місцеві художники, створюючи таким чином унікальну писанку.

Це всеукраїнський проект, у рамках якого планується до Великодня встановити у всіх обласних центрах України писанки, а на День Незалежності привезти їх до Києва та показати усій країні.

«Столичні Ініціативи» виступають спонсором таких заготівок для писанок, але кожен регіон розписуватиме яйце власним коштом. Це своєрідний благодійний внесок міста у таку цікаву акцію. І кіровоградська міська влада, за підтримки обласної, готова інвестувати кошти і ресурси у такий цікавий проект.

Наразі яйце розміром 3,75 х 2,60 метри, зроблене зі скловолокна та поліефірної смоли встановлене на території тролейбусного депо. Та зранку до різньої ночі його розмальовують Андрій Кадигроб, Ігор Вишніченко, Анатолій Кімнатний, Євген Івасюта та Тетяна Стороженко. Задіяний у проекті і Андрій Надєждін.

Як розповідає Тетяна Стороженко, майстер по писанкарству, член Спілки майстрів народного мистецтва України, на писанці вже зображені декоративні елементи, які виконані з використанням символіки та у традиційній кольоровій гамі, притаманній нашому регіону – це поєднання чорного (коричневого), жовтого, червоного кольорів із вкрапленням зеленого кольору.

Верхню частину писанки вкриває «сварга». Цей знак належить до найдавніших, які символізують світотворення і є різновидом хреста. Пряма сварга (із заокругленими відрогами за годинниковою стрілкою) має позитивну енергетику – це символ неба, символ сходу сонця, добрих побажань, удачі, довголіття, здоров’я, родючості.

На нижній частині писанки зображено зірку – символ небесного вогню який є посланцем Сонця на Землі, є провісником нового щасливого життя й дає людям світло, тепло, хліб і всяку страву!
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool