Кіровоградська область посідає 14 місце у рейтингу з надання житлових субсидій

Січень 23, 2017 | Новини | Переглядів: 863 | Коментарі: 0

Стан надання жителям області житлової субсидії в опалювальний період 2016-2017 року проаналізовано сьогодні під час щопонеділкової наради в ОДА.

За словами директора департаменту соціального захисту населення ОДА Олександра Догарова, субсидією на житлово-комунальні послуги скористалися 201,4 тисячі сімей, що на 50 тисяч більше, ніж у опалювальний сезон 2014-2015 року. Загалом відсоток охоплення субсидіями у нинішньому році склав 48,6%, що є вищим від середньоукраїнського показника на 7,4%. За оперативною інформацією, за цим показником область наразі займає 14 місце у загальнодержавному рейтингу.

Аналізуючи ситуацію в розрізі міст та районів Олександр Догаров повідомив, що найбільша частка отримувачів субсидій припадає на міста обласного значення – 53,6% сімей. У сільській місцевості такою "знижкою" на ЖКГ послуги скористалися майже 45% домогосподарств. Таку тенденцію посадовець пояснив тим, що для жителів сільської місцевості в основному доступна субсидія на електроенергію та тверде паливо, оскільки в окремих населених пунктах досі відсутні послуги з газопостачання та водовідведення. Саме з цієї причини низький відсоток охоплення населення субсидіями зафіксовано в Новоукраїнському (27%), Голованівському (33,8%) та Добровеличківському (34,2%) районах. Разом з тим, лідируючі позиції за кількістю оформлених субсидій зайняли Новомиргородський (62,2%), Онуфріївський (61%), Світловодський (60,8%) та Олександрівський (60,5%). Серед міст обласного значення найбільша кількість отримувачів державної допомоги на оплату "комуналки" зафіксована у Світловодську (69,2%).

Як зазначив Олександр Догаров, середній розмір субсидії по області в опалювальний період 2016-2017 року зріс на 30% і становить 1110 гривень.
- Для надання житлової субсидії в області на 2016 рік з державного бюджету було виділено 1,1 млрд. грн., що вдвічі більше ніж у 2015 році, - підкреслив директор департаменту. - На 2017 рік на ці цілі передбачено 1,3 млрд. грн.

Олександр Догаров відзначив, що найбільше коштів нарахованої субсидії спрямовано на послугу газопостачання – 966 млн. грн., що складає 67,7% від загальної суми.
Актуальним, за його словами, минулого року було питання невикористаних сум субсидії.
- Згідно із постановою Уряду №534, до державного бюджету, було повернуто 383 млн. грн. невикористаної субсидії, - повідомив Олександр Догаров. – Область такі розрахунки провела одна із перших по Україні.

Наразі в області проводиться робота щодо запровадження нового виду послуги для мешканців приватного сектору - вивезення рідких нечистот. Передбачається, що соціальна норма в межах субсидії становитиме 4 куби на одну родину.
Олександр Догаров зауважив, що програма житлових субсидій постійно змінюється і вдосконалюється. – У 2017 році очікується певні зміни до законодавства та впровадження часткової монетизації пільг і субсидій.

Перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко висловив переконання, що питання впровадження системи монетизації є актуальним, про що свідчить реальний стан з використанням коштів субсидії. – Опалювальний сезон 2015-2016 року показав, що соціальна норма, визначена в субсидії, є вищою ніж реальне споживання послуг, тому наступний крок, який планує Уряд - монетизація пільг і субсидій.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool