Кіровоградщина: знання основ цивільного захисту - невід’ємна частина освіти сучасної людини

Грудень 29, 2012 | Новини | Переглядів: 950 | Коментарі: 0

У нашому техногенізованому світі вже нікого не вражають масштабні катастрофи, навіть мало кого здивуєш повідомленнями про кінець світу.

Екстремальні і надзвичайні події тісно вплітаються у нашу буденність. Тому ми мусимо навчитись їм протистояти, аби вижити у сучасному світі, зберегти власне здоров’я, життя, врятувати своїх близьких, а по можливості й інших людей. Тому знанням безпеки сьогодні надається такого великого значення. І у цьому випадку навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності відіграє провідну роль. Адже саме на цю установу покладено завдання сприяти підготовці населення до дій у надзвичайних ситуаціях.
Приємно відзначити, що навчально-методичний центр Кіровоградщини за підсумками діяльності та за результатами моніторингу оперативно-службової та освітньої діяльності впродовж року вийшов на перше місце у державі.
Координацію роботи центру за напрямками організаційних, науково-методичних та контрольних функцій за дотриманням державних вимог з функціонального навчання керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту здійснює Інститут державного управління у сфері цивільного захисту на чолі з його керівником генерал-майором служби цивільного захисту Василем Миколайовичем Андрієнком, з ініціативи якого в поточному році розроблена та впроваджена нова система оцінки роботи навчально-методичних центрів ЦЗ та БЖД областей.
Безпосереднім завданням центру є підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації кадрів для потреб аварійно-рятувальних підрозділів Територіального управління МНС в області, навчання керівних, управлінських кадрів і фахівців місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, а також просвітницька діяльність серед населення у плані захисту і дій у надзвичайних ситуаціях на робочому місці або вдома.
Для успішного виконання цих завдань зусиллями центру та завдяки сприянню керівництва Територіального управління МНС і особисто начальника – генерал-майора служби цивільного захисту Віктора Федорчака створено належну матеріально-технічну базу, приміщення оснащено технічними та електронними засобами, методичними матеріалами, створено електронну бібліотеку. Особливістю, що вирізняє навчальний комплекс центру з-поміж інших у державі, є його універсальність, хороша оснащеність й зручне розташування. Але основне надбання центру – це, звичайно, його співробітники, небайдужі, активні та досвідчені, більшість з яких має значний досвід роботи в системі МНС. Усе це разом дало можливість пройти сертифікацію та отримати необхідні ліцензії на ведення освітньої діяльності в Міністерстві освіти і науки України.
У 2012 році завдяки наполегливій роботі колектив центру провів функціональне навчання 3332 осіб. Причому заняття проводились як на базі структурних підрозділів центру, так практикувались і виїзні заняття в райони області. Цьогоріч в план комплектування обласних курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів та міських курсів цивільної оборони центру введено нову категорію «Відповідальні за роботу консультативних пунктів при житлово-експлуатаційних організаціях та сільських (селищних) радах з цивільного захисту», за якою у містах та районах області вже навчено 393 слухачі.
У ході навчання педагоги центру використовують новітні форми і методи, впровадження яких передбачені методичними рекомендаціями Інституту державного управління у сфері цивільного захисту. Наприклад, з використанням програмно-апаратних засобів обласної державної адміністрації спільно з управлінням НС ОДА в он-лайн режимі проведено обласний тематичний семінар з питань створення, утримання та проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту з фахівцями районних державних адміністрацій та міськвиконкомів, підприємств інвентарбюро, представниками ТУ МНС в області та Управлінням Держтехногенбезпеки в області.
В центрі також налагоджена робота по здійсненню функціонального навчання на договірних засадах, яке вже пройшли 347 слухачів. Крім того, у 2012 році до спектру платних послуг, що надаються центром, додані навчання керівного складу та працівників підприємств і організацій за програмою з охорони праці та електробезпеки, а також сезонна підготовка операторів газових котелень та машиністів (кочегарів котелень на твердому паливі).
Крім навчання згідно плану, викладачі і методисти беруть активну участь у навчаннях Територіального управління МНС, Днях цивільного захисту в навчальних закладах, Тижнях безпеки дитини у дошкільних навчальних закладах та в інших заходах, які пропагують знання у сфері цивільного захисту. Не залишилась поза увагою фахівців центру й регіональна ініціатива голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Ларіна «Стоп радон!»: було розроблено методичні рекомендації, як запобігти шкідливому впливу радону, та проведено зустрічі з школярами та молоддю.
Взагалі, роботі з молоддю приділяється значна увага і це дає очікувані результати: команда юних рятувальників Кіровоградської області увійшла цього року до п’ятірки лідерів і зайняла почесне 5 місце у ХІІ Всеукраїнських (VII Міжнародних) зборах-змаганнях «Школа безпеки», у яких, окрім команди з АР Крим та 19 областей України, міст Києва та Севастополя, взяли участь також чотири іноземні команди з Республік Білорусь, Польщі, Словаччини і Російської Федерації. Кіровоградці були найкращими в Україні на етапі «Бойове розгортання» та під час психологічного тестування. У загальному заліку з технічних видів змагань наша команда також виборола перше місце.
Колектив професіоналів, належна матеріально-технічна база, навчально-методичні напрацювання дозволяють не лише повною мірою забезпечити потреби пожежно-рятувальної служби області у фахівцях, а й тісно співпрацювати з обласним центром зайнятості по підготовці та перепідготовці спеціалістів з числа громадян, які перебувають на обліку у якості безробітних. Так, навчальним пунктом центру лише протягом цього року проведено професійну підготовку за різними робітничими професіями 375 осіб для потреб аварійно-рятувальних підрозділів Територіального управління МНС України у Кіровоградській області.
Навчально-методичний центр цивільного захисту Кіровоградщини й надалі робитиме усе можливе, щоб підвищувати рівень культури безпеки жителів регіону.

Начальник НМЦ ЦЗ та БЖД
Кіровоградської області
полковник служби цивільного захисту

Андрій Бичев
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool