Кіровоградщина: тиск на бізнес чи захист прав споживачів?

Липень 18, 2012 | Новини | Переглядів: 1032 | Коментарі: 0

З метою усунення перешкод у розвитку бізнесу, недопущення фактів порушення прав фізичних осіб-підприємців та господарюючих суб’єктів, незаконного втручання в їх господарську діяльність, тиску з боку органів державного контролю органами прокуратури області проводиться відповідна правозахисна діяльність. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

В полі зору прокурорів Кіровоградщини постійно перебувають питання додержання органами державного контролю вимог законодавства при проведенні ними перевірок суб’єктів господарювання.
Наприклад, зважаючи на звернення ряду з них (ТОВ «Ювента-Оіл», територіальне відділення асоціації платників податків України в області та інших), що находили останнім часом до прокуратури області та публікацій в засобах масової інформації щодо незаконних дій Інспекції з питань захисту прав споживачів у Кіровоградській області, прокуратурою області перевірено додержання вказаною інспекцією вимог чинного законодавства при проведенні її фахівцями планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання. Встановлено незаконні дії по відношенню до підприємців області.
Зокрема, виявлено чисельні порушення Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Так, звернуто увагу на хибну практику проведення позапланових перевірок з питань, що не зазначені заявниками в зверненнях. Внаслідок цього суб’єкти господарювання необґрунтовано притягуються до відповідальності. Істотні порушення чинного законодавства допускаються й при складанні службовими особами Інспекції документів на проведення перевірок. Останні подекуди не містять ні дати початку, ні дати закінчення перевірок. Мають місце випадки неправильного обрахування адміністративно-господарських санкцій за виявлені порушення. Грубі порушення допускаються при відборі зразків продукції для проведення досліджень та накладенні заборони на реалізацію товару. В одному з випадків це призвело до протиправного накладання санкцій на суб’єкта господарювання в сумі 1,7 млн. грн., що згодом було підтверджено судом.
Оскільки зазначені порушення вимог чинного законодавства є такими, що порушують права суб’єктів господарювання й істотним чином перешкоджають проголошеній Конституцією України свободі підприємницької діяльності, прокуратура області направила начальнику Інспекції з питань захисту прав споживачів в області подання з вимогою їх усунення. На даний час чотирьох працівників Інспекції притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Робота по виключенню випадків незаконного втручання контролюючих органів та органів влади у діяльність підприємств, установ та організацій, інших господарюючих суб’єктів триває. Тому принагідно нагадуємо про функціонування в прокуратурі області телефону «гарячої лінії» (27 63 10 та 22 75 10), куди може звернутися кожен, хто потерпає від незаконних дій контролерів.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool