Кіровоградщина: «Сторінками історії українського православ’я» (фото)

Квітень 07, 2013 | Новини | Переглядів: 999 | Коментарі: 0

Ще минулого року з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі-України Кіровоградським обласним художнім музеєм започатковано науково-просвітницький проект «Сторінками історії українського православ’я».

У рамках проекту в 2013 році проводиться цикл лекцій «Бесіди про давню українську літературу», під час яких, мандруючи сторінками пам’яток вітчизняного красного письменства, слухачі за першоджерелами довідуються не лише про цікаві й маловідомі події з історії Хрещення стародавньої України та становлення православ’я в українських землях, а й досліджують християнство як засадничу основу цивілізаційного розвитку українського народу від найдавніших часів до сьогодення.
У своєрідну літературну подорож, аби доторкнутися до таїни минулого, слухачів запрошує лектор – краєзнавець і літературознавець, журналіст і громадський діяч Олег Бабенко, який очолює Кіровоградську обласну організацію Національної спілки краєзнавців України, а також є головою правління благодійної організації «Центрально-українська Православна Духовно-соціальна Академія», головною метою діяльності котрої є науково-просвітницька та місіонерська діяльність.
27 лютого 2013 року відбулася бесіда перша: «Повість минулих літ» як джерело вітчизняної історії та перша пам’ятка оригінальної української літератури». Учасниками лекції-бесіди стали науковці та краєзнавці, співробітники музейних та бібліотечних закладів обласного центру, а також учні 9 –х класів спеціалізованої загальноосвітньої школи № 14.
20 березня 2013 року відбулася бесіда друга: «Повчання Володимира Мономаха» як заповіт про християнське доброчестя». Цього разу її учасниками, окрім уже традиційних – науковців і музейних працівників, стали слухачі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, зокрема вчителі початкового навчання, а також ті, хто цікавиться українською історією та літературою.
Відвідувачі музею мали можливість не тільки прослухати цікаву лекцію з історії українського православ’я, а й отримати вичерпні відповіді на свої численні запитання.
Свої лекції-бесіди Олег Олександрович ілюстрував яскравими цитатами із вищезазначених пам’яток національної культурної спадщини.
Основним лейтмотивом матеріалу цих лекцій були ідея патріотизму, духовності, любові до ближнього, до рідної землі, роздуми про те, хто ми є, якого племені діти, яка мета нашого життя на Землі…
Такі публічні лекції покликані розвивати потяг не лише до вивчення історії українського православ’я, а й поглиблювати знання з етнографії та фольклору України, а також відкривати маловідомі сторінки історичного й літературного краєзнавства.
Сподіваємось, що лекції, присвячені історії Хрещення України-Русі і надалі будуть викликати зацікавленість широкої аудиторії.

Кіровоградщина: «Сторінками історії українського православ’я» (фото)

Олена Степанок - завідуюча відділом науково-просвітницької
роботи Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool