Кіровоградщина: спільними зусиллями умовну пожежу успішно ліквідовано.

Квітень 30, 2013 | Новини | Переглядів: 925 | Коментарі: 0

Синоптики і цього року також прогнозують спекотне літо – наголошують, що ртутний стовпчик може на тривалий час міцно закріпитись вище позначки +40°С.

А висока температура повітря у поєднанні з низькою вологістю та постійними суховіями призводять до швидкого висихання трави та створює оптимальні умови для виникнення пожеж в екосистемах. Адже за таких умов достатньо необережно кинутого непогашеного сірника чи недопалка, іскри від автомобіля, щоб сталося займання, а вогонь легко може перекинутися на лісосмуги, ліси чи будівлі. Саме час говорити про запобігання пожежам у лісах. Оскільки їх не завжди швидко вдається помітити і полум’я стрімко поширюється на великі території, лісові пожежі є дуже небезпечними, бо завдають великої шкоди навколишньому середовищу та створюють загрозу для людей. Як показує практика, розмір збитків та масштаби лісових пожеж напряму залежать від вчасного втручання відповідних служб - лісового господарства та рятувальної, - а також від їх злагодженої взаємодії, які відпрацьовуються під час спільних навчань.
26 квітня керівники районних відділів та міських управлінь У ДСНС Кіровоградщини зібралися в Олександрівці, щоб взяти участь у спільній нараді з керівництвом облуправління лісового та мисливського господарства та спільних тактико-спеціальних навчаннях по гасінню умовної пожежі лісового масиву у Бірківському лісництві Олександрівського лісового господарства. Після обговорення питань щодо мінімізації негативних наслідків від пожеж у природних екосистемах та недопущення їх розповсюдження, завчасної підготовки до їх гасіння, тактики гасіння лісових пожеж, ознайомлення зі змістом урядових документів, демонстрації системи нагляду за лісовим масивом, огляду пункту зосередження пожежного інвентаря, відбулося практичне відпрацювання на базі Бірківського лісництва.
Як правило, причинами лісових пожеж найчастіше є порушення населенням вимог пожежної безпеки в лісах, а працівниками агрогосподарств - заходів пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт. Тож, щоб не відступати від реальності, “навчальна пожежа” сухої трави та хвойної підстилки теж виникла через необережне поводження з вогнем відпочиваючих. Дим та проблиски полум’я помітив лісник і повідомив керівництву. Першими до місця події прибула добровільна пожежна дружина лісництва: пожежні, забезпечені ранцевими оприскувачами, та пристосований для гасіння пожеж автомобіль модульного типу ЗІЛ-131 з цистерною та насосом, а також трактор зі спеціальним обладнанням для прокладання мінералізованих смуг. З’ясувавши деталі надзвичайної події, начальник пожежної дружини підтверджує виклик про пожежу, починає гасіння та, зважаючи на площу, передає інформацію про необхідність залучення пожежно-рятувальних підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій та допоміжної техніки лісгоспу для прокладання мінералізованих смуг.
До місця пожежі на автоцистернах, які призначені для підвозу особового складу, пожежно-технічного озброєння та подачі вогнегасячої речовини в осередок пожежі, прибувають два відділення державної пожежно-рятувальної частини №29 та одне відділення добровільної пожежної дружини лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів, а також оперативна група Олександрівського райвідділу УДСНС в області. Створюється штаб з ліквідації пожежі. Спільними зусиллями умовну пожежу успішно ліквідовано. Після повної ліквідації НП керівники оперативних дільниць додатково перевіряють осередки можливого горіння.
І не зважаючи на те, що гасіння пожежі було умовним, всі учасники перейнялися серйозністю обставин, бажанням спрацювати професійно-правильно та чітко. Адже, як зазначив заступник начальника У ДСНС в області з реагування на надзвичайні ситуації полковник служби цивільного захисту Олег Мельчуцький, успішно проведені навчання є запорукою оперативних та злагоджених дій під час ліквідації реальної надзвичайної події.
Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool