Кіровоградщина скупила всі радоноаналізатори в Україні

Березень 23, 2012 | Новини | Переглядів: 2197 | Коментарі: 0

Перший етап регіонального проекту «Стоп радон», що реалізується під патронатом голови облдержадміністрації Сергія Ларіна, вийшов на фінішну пряму: у всіх дитячих садках, школах та лікарнях області розпочалися дослідження рівня концентрації радону. Посадовці кажуть: наша методика вивчення є найсучаснішою і практикується у Європі.

У країнах, де існує аналогічна нашій загроза, уже тривалий час використовується так званий інтегральний метод вивчення концентрації радону. Спеціальні пристрої можуть чітко встановити наявність газу та його кількість у конкретному приміщенні. Всередині радоноаналізаторів є спеціальна плівка, яка відповідним чином реагує на хімічний склад повітря. Протягом місяця на ній накопичується інформація, а далі датчики передаються для аналізу. Утім, це вже наступний етап дослідження.

Сьогодні ж куратори проекту «Стоп радон» говорять, що через масове замовлення радоноаналізаторів для Кіровоградської області, їх практично не залишилося в державі. Майже дві тисячі пристроїв розійшлося по найважливіших об’єктах регіону. Водночас вони наголошують, що проект «Стоп радон» реалізується за кошти спонсорів та меценатів тож жодної копійки з бюджету витрачено не буде.
Серед тих, хто вже підтримав ініціативу голови облдержадміністрації Сергія Ларіна є і депутати Верховної Ради, і депутати обласної ради: Олександр Єдін, Станіслав Березкін, Андрій Бродський, Анатолій Кузьменко та Віталій Грушевський.
Дослідження радону на території Кіровоградської області проводяться не вперше. Але вперше вивчається рівень концентрації газу у конкретних приміщеннях, що, на думку фахівців, є надзвичайно важливим, оскільки, на кону стоїть здоров’я найменш захищених – дітей. Та найголовніше – рекомендації, як мінімізувати ризик впливу радону теж матимуть адресний характер. Зрештою, в цьому і полягає суть проекту «Стоп радон».
Нині вперше за всю історію існування області про проблему не говорять, а взялися її активно вирішувати і в першу чергу з тієї причини, що радон – небезпечний газ і в значних концентраціях він може провокувати онкозахворювання. Місія комплексної протирадонової програми – зменшити страшну статистику.
 

Також читайте Область розпочинає фахову боротьбу з радоном


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool