Кіровоградщина: робітники отримають більше 8 мільйонів гривень заборгованої зарплати

Липень 25, 2014 | Новини | Переглядів: 908 | Коментарі: 0

Саме така сума коштів зарахована на розрахунковий рахунок ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" після проведеної податківцями Олександрійської ОДПІ процедури реалізації заставного майна підприємства в рахунок погашення податкового боргу.

Заборгованість по заробітній платі на ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" виникла ще з жовтня 2010 року. А от 11 липня цього року підприємство отримує 11,2 мільйона, з яких майже 8,4 мільйона залишаться в розпорядженні підприємства.
ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" вже впродовж доволі тривалого часу має статус підприємства-боржника. На жаль, податковий борг підприємства не зменшується, а, навпаки, щомісячно збільшується на суму обов'язкових платежів та донарахованих сум. Постійний приріст податкового боргу призвів до того, що в липні цього року податкова заборгованість підприємства з урахуванням пені і штрафних санкцій сягнула майже 1,8 мільйона гривень.
Не є виключенням і єдиний соціальний внесок: заборгованість з цього платежу виникла на підприємстві ще в травні 2011 року і на сьогодні становить більше 7,8 мільйона.
Податковий борг платника може бути погашений за рахунок будь-якого майна такого платника з урахуванням певних обмежень - таку норму визначено Податковим кодексом України (п.87.2). Зокрема, має місце передача активів підприємства-боржника у податкову заставу.
На сьогодні зміст, виникнення, припинення податкової застави та необхідність її реєстрації передбачено главою 9 Податкового кодексу України, а порядок реєстрації податкової застави встановлено Законом України від 18 листопада 2003 року № 1255-ІV „Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”.
Щоб забезпечити виконання платником своїх прямих обов’язків з погашення податкового боргу, майно ДП "Олександріярозрізобуд" в 1999 році було описано Олександрійською ОДПІ в податкову заставу.
При цьому і акти опису заставного майна, і підтвердження Трестом свого статусу балансоутримувача майна на праві господарського відання, і відповідність балансової вартості об'єктів застави сумі податкового боргу - все було перевірено і задокументовано податківцями.
Так, майно боржника внесено в податкову заставу відповідно актів опису залишковою балансовою вартістю на загальну суму 936,2 тис. грн, які не викликали будь-яких заперечень з боку підприємства та були скріплені підписами керівника і печаткою.
Кінцева мета проведеної податківцями роботи - погашення податкового боргу підприємства та виплата заборгованості із зарплати його працівникам.
Користуючись нормами Податкового кодексу України, звернувшись до суду, податковою отримано постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду №П/811/435/13 від 24.02.2014 року, якою надано дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна ДП "Трест "Олександріярозрізобуд", що перебуває у податковій заставі, у відповідності до актів опису № 9,10 від 29.11.2013 року.
Підприємство протягом проведення процедури з продажу майна не скористалося правом на оскарження в законодавчому порядку.
Проведенню торгів з реалізації заставного майна передує визначення його початкової ціни з метою якого суб”єктом оціночної діяльності, юридичною особою, яка має відповідний сертифікат, було проведено відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" від 12 липня 2001 року №2658-III незалежну експертну оцінку та загальна вартість описаного за актами опису майна склала 5,6 мільйона гривень.
Переможцем аукціону, який було проведено ТБ „Кіровоградська універсальна товарна біржа” 11.07.2014 року, стало ТОВ «Валкос Груп». Початкова ціна продажу після чотирьох лотів піднялася до 11 мільйонів 200 тисяч 800 гривень, що вдвічі перевищило загальну вартість незалежної експертної оцінки.

За розподілом сплачених покупцем коштів, до зведеного бюджету в рахунок погашення податкового боргу надійшло 1,8 мільйона гривень.
Із цієї суми місцевий бюджет поповнено на 1,3 мільйона податку на доходи фізичних осіб. Куди йдуть кошти місцевого бюджету - не є таємницею. Вони трансформуються у ті ж зарплати працівників бюджетної сфери, першочергові соціальні видатки.
А коли сума коштів, отримана за результатами продажу заставного майна, перевищує суму його грошового зобов’язання та податкового боргу, то різниця перераховується на рахунки такого платника. Що, власне, і відбувається зараз: ДП "Трест "Олександріярозрізобуд" отримало майже 8,4 мільйона гривень на свій рахунок. Це реальні кошти, котрі підприємство має можливість направити на виплату боргів із зарплатні своїм працівникам.
Тож податківці діяли в інтересах держави та громади. А ще, завдяки проведеним торгам буде знято соціальну напругу з боку працівників підприємства, яке уже довгі роки не працює та заявило наміри про визнання його банкротом.

Прес-служба Олександрійської ОДПІ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool