Кіровоградщина: рибалки, на вас чекають вдома! (фото)

Січень 16, 2013 | Новини | Переглядів: 1014 | Коментарі: 0

Водойми області вкрила крига. У затятих прихильників зимової риболовлі з’явилася можливість сповна віддатися улюбленому заняттю. І хоча багатогодинні сидіння над лункою не завжди радують гарним виловом, та хобі є хобі. Віднести це захоплення до цілком безпечних не можна. Щороку для багатьох рибалок воно закінчується у кращому випадку холодною купіллю.


Уникнути біди допоможе лише виконання елементарних правил безпеки. Товщина криги для безпечного масового виходу на лід має бути не менше 15 см. Зони ризику на водоймах там, де швидка течія, б’ють джерела або струмок впадає у річку. Слабкий лід і поблизу кущів очерету. На міцність льоду також впливають різкі коливання температур – у період відлиги крига слабшає, тож на неї краще не виходити. Небезпечно перевіряти міцність льоду ударом ноги. Рибалкам для самозбереження не слід пробивати близько одна від одної багато лунок, не збиратися великими групами на одному місці, не відходити занадто далеко від берега. До рибальського спорядження слід додати міцну мотузку довжиною 12-15 м з петлею на одному кінці та вантажем на іншому, дошку або довгу палицю, металевий штир, що допоможе вибратися на лід, якщо раптом провалитеся, та, в ідеалі, рятувальний жилет. Ризиковано виходити на лід у нічний час і поодинці. Вирушаючи рибалити, обов’язково попереджайте рідних, куди йдете.
Саме щоб нагадати рибалкам правила безпеки та застерегти їх від необачних вчинків працівниками Управління Держтехногенбезпеки спільно з рятувальниками здійснюються рейди у місцях масової риболовлі на водоймах області, під час яких розповсюджуються листівки з порадами як вести себе у випадку, якщо опинився у крижаній воді. Тут головне не панікувати, а, розкинувши широко руки, без різких рухів, намагатися виповзти на міцний лід у бік, звідки прийшли, та повзти до берега.
Нагадують учасники рейду і як надавати допомогу людині, що провалилася під лід: наближатися до потопаючого потрібно лежачи, розкинувши в сторони руки та ноги, використовуючи дошки або інші підручні предмети. Діставшись до потерпілого на відстань, яка дозволить подати мотузку, пояс або багор, витягайте постраждалого на безпечне місце.
Також під час таких профілактичних заходів на берегах водойм встановлюються застережні стенди.

Управління Держтехногенбезпеки та Територіальне управління МНС у Кіровоградській області наголошують на необхідності суворого дотримання правил поведінки на льоду. Шлях, скорочений через річку, або декілька спійманих рибин ніколи не замінять вам здоров’я та життя. Бережіть себе!

Кіровоградщина: рибалки, на вас чекають вдома! (фото)

Управління Держтехногенбезпеки у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool