Кіровоградщина: настав час бездоріжжя

Березень 18, 2014 | Новини | Переглядів: 987 | Коментарі: 0

Останніми роками на вітчизняні дороги все частіше і частіше чути нарікання.

І пік цих нарікань – весна. Чому саме в цей час автодороги найбільш деформовані розповів начальник відділу з ремонту та експлуатаційного утримання Служби автомобільних доріг в Кіровоградській області Олексій Донченко.
- Перш за все слід зазначити, що наші дороги вже більш ніж поважного віку і це дається взнаки не лише навесні. Тож можна лише уявити, що час робить з нашими дорогами протягом року, - зазначає Олексій В’ячеславович. – Для того, аби картина стала більш ясною, варто трохи пролити світла на деталі.
Олексій Донченко зазначає, що перш за все технологія побудови доріг різного значення суттєво відрізняється, а, відповідно, відрізняється і їх несуча спроможність, і термін придатності і швидкість руйнування. Так, наприклад, у післявоєнний період, у час формування основної дорожньої мережі розрахункові навантаження сягали 10 тонн на вісь для доріг державного значення, та 6 тонн для регіональних доріг. Сьогодні ж ці норми значно вищі – 11,5 та 10 тонн відповідно, щоправда в реальності навантаження набагато більше. Та й щільність асфальту в часи побудови доріг, в радянські часи, була не високою і з кожним роком вона стає все меншою.
- Говорячи про причини руйнування доріг не можна забувати і про міжремонтні терміни, які вже багато років через скрутне фінансове становище країни не витримувалися, а це не могло не позначитися на якості покриття. В 60-70-х роках проектний термін міжремонтних строків доріг з асфальтобетонним покриттям становив 15-18 років, а в 2004 році – 9-12 років.
А ще важливим фактором є погодні умови, а точніше їх зміна. Дещо змістилися дорожньо-кліматичні зони, а дорожній одяг існуючих шляхів перестав їм відповідати і процеси руйнування прискорилися. У зимово-весняний період, коли перепади температур є досить різкими та частими, від мінусових до плюсових, ямковість розвивається найінтенсивніше. У пори, що є в дорожньому покритті частіше потрапляє волога, яка то замерзає, то розтає і цим самим зменшує щільність, робить дорогу вразливішою. В’яжучі матеріали послаблюють свою силу дії, дорога сильніше піддається впливу шин автотранспорту і, як результат, швидко з’являються тріщини та вибоїни.
Звісно ж, певний руйнівний ефект мають і протиожеледні матеріали, але відмовитися від їх використання ми не можемо – це частина технології експлуатаційного утримання доріг в зимовий період, що забезпечує безпечний та безперебійний рух транспорту - додає начальник відділу.
- Поки що, найефективнішою, у сьогоднішніх фінансових умовах, є боротьба у вигляді аварійного ямкового ремонту. Є декілька його видів, а точніше технологій за якими проводиться такий ремонт, що дозволяють продовжити несучу спроможність наших автодоріг. Це крок вимушений, тому нарікання з боку учасників дорожнього руху, що ми дуже часто чуємо останнім часом, хоч зрозумілі, але неправомірні. Тому хотілося б ще раз наголосити, що ямковий ремонт – це не примха дорожників, а виважений та вимушений крок на шляху збереження існуючої дорожньої мережі.

Відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ Служби автодоріг в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool