Кіровоград: ЗМІ та захист разом

Березень 14, 2014 | Новини | Переглядів: 1028 | Коментарі: 0

Саме такого висновку дійшли учасники тренінгу, який ознайомив кіровоградських журналістів з діяльністю Всеукраїнської Коаліції з надання безоплатної правової допомоги.

Те, що така діяльність мала з’явитися в Україні вже давно, сумнівів ні в кого не викликає. Далеко не всі громадяни нашої держави мають можливість звертатися у судові органи та, навіть, просто за юридичною консультацією за власні кошти. Надто «вибагливі» у нас є адвокати і юристи. Чимало просять за свої, навіть, незначні послуги (не до усіх відноситься) такі собі заробітчани-юристи. «Покращення», обіцяне Януковичем не відбулося. Населення країни так і не збагатилося, а проблем, пов’язаних із правовим захистом стає все більше. Тут і приходить на допомогу Коаліція громадських організацій.
Об'єднання створене у 2013 році поєднує 14 організацій. Тільки у лічених регіонах (із них і Кіровоградська область) Коаліція не має організацій-членів. За цей час її послугами скористалися майже 50 тис. громадян України, що вже дає привід довіряти цій структурі як спроможній надавати такого роду підтримку. В основному, правову допомогу надають соціально незахищеним громадянам. Хоча, (а такі випадки були), за допомогою приходили і заможні громадяни. Вони теж хотіли скористатися безоплатними послугами. Та члени спілки вже вміють розгледіти потенційних шахраїв, які ще мають нахабство звертатися за безкоштовним обслуговуванням. Частіше таким громадянам все ж-таки надають консультацію, а їх справу юридично не супроводжують.
Так склалося, що в Україні більшість населення не володіє конкретними знаннями з юриспруденції. Це й зрозуміло. Не кожен вміє робити ту чи іншу справу професійно, не кожний має знати і володіти іншою спеціальністю. Воно і не потрібно.
За словами виконавчого директора Коаліції Віталія Місяця, є ще одна перешкода для роботи громадських організацій у наданні професійної правової допомоги – не інформованість громадськості про можливість надання БЕЗОПЛАТНОЇ помочі. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості, де немає офісів юристів, електронних та, навіть, паперових інформаційних засобів. Для цих людей такого роду допомога необхідна, як вода у пустелі», - переконаний Віталій Місяць.
А це вже робота ЗМІ. Ми, журналісти, різних форм інформування, маємо прийти на допомогу і громадянам і юристам. Разом з ними стояти на засадах створення громадянського суспільства.
Члени Коаліції переконані, що допомагаючи людям виборювати справедливість країна позбудеться багатьох негараздів, а саме головне - корупції. За допомогою професійних юристів, адвокатів, правовиків громадяни вже не будуть відштовхнуті бюрократичною системою, а матимуть можливість відстоювати свої права в усіх сферах життя. Люди матимуть правовий захист, а це позбавить нечесних чиновників корупційних схем і вимог.

Руслан Худояров спеціально для «Fotoinform»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool