Кіровоград: яка доля знесених пам’ятників Леніну і Кірову?

Квітень 08, 2014 | Новини | Переглядів: 1223 | Коментарі: 0

Управління містобудування та архітектури міської ради підготувало декілька варіантів переносу знесених пам’ятників Леніну та Кірову, які будуть презентовані мешканцям обласного центру 11 квітня об 14.00 у Кіровоградській міській раді (кімн. 426).

Про це повідомив сьогодні, 8 квітня, під час прес – конференції начальник управління Вадим Мездрін.
Вадим Мездрін висловив сподівання, що мешканці Кіровограда активно долучаться до обговорення цієї теми та звернувся до громади міста, архітекторів, скульпторів, істориків не бути байдужими і висловити свою думку або надати пропозиції стосовно подальшої долі скульптур радянської доби.
Вадим Мездрін відзначив, що на території міста Кіровограда було демонтовано дві пам’ятки культурної спадщини місцевого значення, які занесені до переліку пам’яток як пам’ятки монументального мистецтва та мають відповідні охоронні номери, а саме по вул. Дворцовій (на території парку Ковалівського) – бронзова скульптура Леніна та на площі Героїв Майдану – бронзова скульптура Кірова. Це було зроблено без відповідних узгоджень обласного органу охорони культурної спадщини та без відповідних дозвільних документів центрального органу охорони культурної спадщини – Міністерства культури України.
Відповідно статті 22 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», звернув увагу головний архітектор міста, визначено, що пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переносити на інші місця. Для того щоб привести у відповідність діючому законодавству ситуацію яка склалася, відділом культури і туризму міської ради спільно с управлінням охорони культурної спадщини ОДА готуються облікові документи для подальшого клопотання розгляду питання виключення даних пам’яток з реєстру консультативною радою ОДА. У разі позитивного рішення, консультативна рада подасть клопотання до Міністерства культури України. Тільки після виключення пам’яток з державного реєстру міська рада матиме право своїм рішенням визначати подальшу долю знесених скульптур, а саме - передавати на зберігання, переносити в інше місце тощо.
Також Вадим Мездрін звернути підкреслив те, що дані скульптури були створені Манізером Матвієм Генріховичем – видатним російським скульптором першої половини ХХ століття, що продовжив традиції реалістичної школи та створив велику кількість знаменитих монументів епохи соціалістичного реалізму. Тому ці скульптури мають ще і авторську цінність.

джерело, фото Ігоря Філіпенка.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool