Кіровоград: Влада дбає про кожного ветерана, незалежно від того, на якій війні він воював

Лютий 11, 2014 | Новини | Переглядів: 1109 | Коментарі: 0

На Кіровоградщині вже більше року діє Угода про взаємодію і співробітництво між облдержадміністрацією, обласною радою і обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів.

Як характеризує її заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віктор Рєзнік - це своєрідний план, дорожня карта спільних дій, яка постійно наповнюється конкретними справами. На рівні районів також мають бути укладені відповідні програми, переважна більшість територій їх уже мають і успішно виконують, але обласна влада вимагає від керівників територій уникати навіть найменшого прояву формалізму стосовно цих угод.
На чільне місце соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, а їх, до слова, нині в області проживає 4244 особи, серед яких 3405 афганців, обласна влада ставить медичне обслуговування і оздоровлення цієї категорії громадян, а також вирішення їхніх побутових, транспортних проблем, контроль за виплатою державних допомог та за наданням пільг.
15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, а разом з тим, це вже буде 25-та річниця виведення військ колишнього СРСР з Демократичної Республіки Афганістан. Святом цей день важко назвати, але байдужих, серед тих, хто до нього причетний, точно немає – ані серед учасників бойових дій, чи то в Афганістані, чи то в інших державах, ані серед членів їх сімей. Це розуміє і керівництво держави. Незалежно від дат, посилення турботи про учасників війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей, забезпечення їх висококваліфікованою медичною допомогою, покращення їх житлових та побутових умов – це принципова позиція Президента України. Дотримується такої позиції у своїй роботі і обласна влада.
Як повідомляє начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній, у минулому році санаторно-курортним лікуванням було охоплено 77 воїнів-інтернаціоналістів. Диспансерний огляд та медичне лікування пройшли 2662 особи - 63% від загальної кількості учасників бойових дій на територій інших держав, які проживають в області. Є позитивні зміни і в плані реалізації державної програми щодо забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів, протягом багатьох років кошти на придбання житла взагалі не виділялись. Але протягом 2012-2013 років було придбано 9 квартир. Продовжуватиметься ця робота і нинішнього року, з держбюджету виділяється 300 млн. грн., скільки отримає область поки що невідомо.
Окрім цього, воїни-інтернаціоналісти нарівні із ветеранами Великої Вітчизняної війни отримують одноразові грошові допомоги напередодні 9 Травня. Як зазначає директор департаменту соцзахисту ОДА Олександр Догаров, минулого року на ці цілі з держбюджету для області було виділено майже 19 млн. грн. Цього року запланована сума становить 21 млн. грн., що дозволяє говорити про збільшення виплат.
Зросли і пенсії, особливо це відчутно для учасників війни, які мають інвалідність. Так, мінімальна пенсія для інвалідів війни І групи, в тому числі і воїнів-інтернаціоналістів, становить 2700 грн., для інвалідів ІІ групи – 2419 грн., ІІІ групи – 2135 грн., для учасників війни без інвалідності – 1565 грн.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool