Кіровоград: виставка творів Ольги Макаревич

Липень 01, 2013 | Новини | Переглядів: 951 | Коментарі: 0

27 червня 2013 року в Малій галереї Кіровоградського обласного художнього музею – у відділі підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені А.П. Гайдара до Дня молоді відбулося відкриття виставки графічних творів «Химерне дзеркало» студентки факультету філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Ольги Макаревич.

Ольга Михайлівна Макаревич народилася 3 січня 1994 року в м. Новоукраїнка. Згодом переїхала до Кіровограда, навчалася в ЗОШ № 30 та педагогічному ліцеї. На даний час навчається на факультеті філології та журналістики спеціальності «Видавнича справа та редагування» Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.
За словами Ольги, малювати вона почала ще з раннього дитинства – малюючи химерні казкові створіння, постійно вигадувала про них цікаві історії. В школі часто писала конспекти з історії в ілюстраціях аби краще запам’ятовувати дати. Поля у всіх зошитах були розмальовані різними невідомими створіннями або смішними тваринками з великими очима. Під час навчання в університеті тяга до ілюстрування зросла ще більше: конспекти, методичні збірки, блокноти – все підлягало «обов’язковому» розмалюванню. Але рік тому вона вирішила навчитися різним технікам для того, щоб втілити всі свої ідеї на належному рівні. За допомогою звернулася на кафедру образотворчого мистецтва та дизайну педуніверситету до викладача Гусєвої Катерини Василівни, яка залюбки погодилася допомагати юній художниці опановувати ази мистецтва. З часом Ольга почала перемальовувати свої малюнки, але на новий лад, вкладаючи туди свої якісь нові спостереження, свій певний світогляд.

На виставці представлені графічні роботи, які були створені під час навчання в університеті в 2012 - 2013 рр. Ці малюнки – зображення навколишнього світу: людей, їхніх почуттів, певних абстрактних речей, які нас оточують, природи, технологій, космосу і те, яке значення, і яке місце вони займають по відношенню один до одного («Людина – не людина», «Закоханість», «Сонячні батареї», «Фокус», «Місто танцюючих будинків», «Океан», «Зайці, кілька метрів під водою» і т.д.). Це певний спосіб інтерпретації реальності через скло її окулярів, бажання показати людям самих себе і те, що їх оточує у вигляді химер, якими вони десь насправді і є. Створіння на малюнках не злі і не добрі, не чорні і не білі, не слабкі і не сильні, не висять головою до низу, не сидять головою догори. Кожен з них існує у своєму власному живому ритмі, летить до свого сонця на своєму нелітаючому апараті, закоханий у когось в собі, розривається на два, а сам – третій, живе в кожному вікні танцюючого будинку, а насправді на вулиці… Малюнки створені для того, аби за них зачепився клубочок роздумів – «а що ж навколо, а що ж всередині» кожного з глядачів і розплутувався ще довгий час після споглядання картин.

Вперше Ольга Михайлівна представила свої твори у стінах рідного університету в лютому цього року, назбиравши достатню кількість робіт для експонування. Приємно відмітити той факт, що на відкриття персональної виставки завітали не тільки її друзі, однокурсники, але й викладачі, професор, доктор філологічних наук, завідуючий кафедрою української літератури Григорій Клочек, наставниця Катерина Гусєва та голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Бондар. Саме Василь Васильович запропонував Ользі ілюструвати вірші відомої поетеси Тамари Журби (над чим вона сьогодні і займається у вільний час).
В квітні 2013 року Ольга Макаревич взяла участь у Всеукраїнському конкурсі ілюстрацій до поезій Миколи Вінграновського, який проводив сайт «Кореспондент.net» (м. Київ). За рішенням журі конкурсу ілюстрація виконана Ольгою Михайлівною до вірша «Тополя» увійде в книгу «Микола Вінграновський. Вибране» (видавництво «Фоліо»).

Під час відкриття виставки в Малій галереї обласного художнього музею виступили:
- Осіпова Ганна Володимирівна – заступник директора з наукової роботи Кіровоградського обласного художнього музею;
- Гольник Оксана Олександрівна – доцент кафедри української літератури Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
- Панченко Олександра Олександрівна – студентка факультету філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
- Макаревич Михайло Григорович – головний позаштатний фахівець з паліативної та хоспісної медицини управління охорони здоров’я облдержадміністрації, лікар - анестезіолог вищої категорії Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру, батько молодої художниці;
- Макаревич Ольга Михайлівна – автор виставки, студентка факультету філології та журналістики Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Талановита людина – талановита в усьому. Ольга Макаревич не тільки має прекрасні знання з філології, але й є чудовим ілюстратором з тільки їй притаманним баченням навколишнього світу. І дана виставка зайвий раз підтверджує цей вислів. Побажаємо цій талановитій дівчині нових творчих звершень, здобутків, наснаги і йти тільки вперед, до своєї мети…

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool