Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Січень 08, 2014 | Новини | Переглядів: 2775 | Коментарі: 2

8 січня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Цих років не змовкне слава», присвячену 70-річчю визволення міста Кіровограда від німецько-фашистських загарбників.

8 січня 2014-го року виповнюється рівно 70 років з того часу як «Місто над сивим Інгулом» було визволене від фашистських окупантів. Значення цього факту для подальшого перебігу Великої Вітчизняної війни переоцінити важко, адже Кіровоградська операція фактично завершувала перший етап битви за Правобережну Україну, мета якого полягала у розширенні плацдармів на правому березі Дніпра та створенні сприятливих умов для подальших наступальних дій.
Необхідно відзначити, що частину Кіровоградщини, зокрема – міста Олександрію і Знам’янку, було визволено ще в грудні 1943-го року, але подальший наступ довелося призупинити через шалений спротив ворога. І це зрозуміло. Адже Кіровоград був на той час промисловим центром Правобережної України, важливим вузлом залізниць і шосейних доріг. Тож, надаючи великого значення його утриманню, противник перекинув сюди значні піхотні та танкові резерви, зокрема – танкову дивізію СС «Мертва голова».

Оборона фашистів в основному базувалась на системі опорних пунктів з широким застосуванням траншей. Основу укріплень самого Кіровограда становили обладнані під оборону і з’єднані між собою великі кам’яні будівлі. Була створена система перехресного та флангового вогню, а підступи до міста і найважливіші об’єкти всередині нього – мости, великі будівлі, аеродром, фашисти замінували.
Необхідно відзначити також два фактори, один з яких грав на користь німців, а другий – на користь радянських військ.
Перший полягав в тому, що місцевість району бойових дій була відкрита і порізана великою кількістю глибоких балок. Це створювало певні труднощі для наступаючих, особливо – для танків.
Але, з іншого боку, метеорологічні умови були сприятливі для Червоної армії. Суха погода, невеликий мороз, незначний сніговий покров, відсутність снігових заметів сприяли маневру наступаючих військ і підвезенню всіх необхідних запасів.

Початок Кіровоградської операції було заплановано на 5 січня 1944-го року. Загальний її задум полягав в оточенні та знищенні всього кіровоградського угруповання. Головна роль в операції відводилась військам центру ІІ Українського фронту – 53-й армії, 5-й і 7-й гвардійським арміям, 5-й гвардійській танковій армії, 5-му гвардійському та 7-му механізованому корпусам. З повітря їх дії повинна була підтримувати 5-та повітряна армія.
Перегрупування військ проводилось з 29 грудня 1943-го по 2 січня 1944-го року в умовах суворої таємниці. На цей час навіть були заборонені переговори на тему запланованої операції з технічних засобів зв’язку, щоб запобігти перехопленню інформації.
Згідно з планом 5 січня о 8.10 почалася 50-хвилинна артилерійська та авіаційна підготовка, а у 9.00 в атаку пішла піхота. Бої за місто носили жорстокий і безкомпромісний характер. Німці чинили шалений опір, але радянські війська, хоч і повільніше ніж планувалось, наполегливо просувались вперед. В ніч на 7-ме січня вони вийшли до південно-східної частини міста, а 8-го січня 1944-го року Кіровоград було остаточно звільнено від німецько-фашистських загарбників.
За радянськими офіційними даними, під час боїв в районі Кіровограда протягом 5-8 січня 1944-го року фашисти втратили тільки вбитими понад 15 000 солдатів і офіцерів, 293 танка, 296 гармат, 40 самохідних знарядь, 94 бронемашини, 978 автомашин, 121 міномет, 445 кулеметів. На жаль, до сих пір відсутні точні дані щодо відповідних втрат Червоної армії, що змушена була воювати за умов панування двох базових принципів – «Власних втрат не рахувати» та «Перемога за будь яку ціну».
Але, як би там не було, перший етап битви за Правобережну Україну було виграно, що створило сприятливі умови для подальшого наступу, зокрема – для проведення Корсунь-Шевченківської операції, що стала для фашистів «Другим Сталінградом».

В центральній частині експозиції виставки «Цих років не змовкне слава» представлені роботи, що віддзеркалюють різні епізоди битви за Кіровоград – «Визволення міста Кіровограда» (1954) та «Ескіз. Звільнення Кіровограда» (1973). Їх автор – М.Г.Бондаренко, художник, який створив цілу серію робіт на тему Великої Вітчизняної війни. Картина ще одного кіровоградського художника В.О.Федорова «Портрет учасника звільнення міста Кіровограда М.Калєхова» (1985) презентує одного з тих, хто виніс на собі увесь тягар тієї жахливої війни, врятувавши людство від «коричневої чуми».
Темі звільнення міста Кіровограда від німецько-фашистських загарбників присвячена і робота В.С. Колесніченка «Екіпаж лейтенанта А.Є.Рубінчіка в Кіровограді. 8 січня 1944-го року» (1985).

Частину експозиції склали картини, які присвячені партизанам і підпільникам нашого краю, зробившим вагомий внесок в загальну перемогу над ворогом. Загальновідомим є і той факт, яку суттєву допомогу надавали представники цього Руху опору регулярним частинам Червоної армії під час визволення Кіровоградщини. Не випадково на виставці представлена робота В.О. Федорова «Портрет Наумова» (1948), адже саме генерал Наумов очолював партизанське з’єднання, яке на початку 1943-го року здійснило рейд по дванадцяти районах Кіровоградщини, суттєво активізувавши партизанський та підпільний рух на теренах нашого краю. Дану тематику також презентують роботи М.В.Надєждіна «Партизанський край. Село Червоногірка» (1982), О.С. Логвинюка «Комсомольське підпілля Червоногірки» (1984) та Мельничука «Клятва партизан».

Унікальним художнім твором виставки по праву можна вважати картину Ф.М.Бочкова «Прифронтова ніч», єдину з презентованих на виставці картин, що була написана безпосередньо під час Великої Вітчизняної війни, а саме - у грізному та переломному 1943-му році. Ця робота, разом з картиною А.Ф. Фойницького «Апофеоз війни» (1963), правдиво ілюструє тогочасну атмосферу та сувору правду війни.
Окремий блок експозиції склали картини, присвячені темі пам’яті. Серед таких – роботи В.К.Волохова «Бійці згадують» (1973), А.М.Янєва «Пам'ять непокоїть» (1985), Л.Г. Кір’янової «Спогади» (1975) та інші.

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

Кіровоград: виставка присвячена 70-річчю визволення міста від німецько-фашистських загарбників

 

 

Олег Юрченко – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool