Кіровоград: виставка писанок

Квітень 17, 2013 | Новини | Переглядів: 1314 | Коментарі: 0

З 16 квітня у відділі мистецтв Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка експонується виставка писанок «Веселковий світ писанки» вихованців Комунального позашкільного навчального закладу «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості» зразкового художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка». Керівники: Стороженко Світлана Василівна, Стороженко Тетяна Олександрівна.

Пи́санка — яйце, декороване традиційними символами, які намальовані за допомогою воску й барвників. Цей вид мистецтва поширений у багатьох народів світу. З писанками і фарбованими яйцями пов'язано безліч легенд, повір'їв, переказів, звичаїв, традицій, обрядів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювалися, а з прийняттям християнства набули нової якості - пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — «великодні яйця».
Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. Існує чотири види розписаних яєць — крапанка, дряпанка, крашанка та писанка. Кожен із цих видів має свою систему розпису.
Найпростішою є технологія виготовлення крашанки. А найскладніше виготовити писанку. Тут проявляється майстерність і людська фантазія. Починають із простого орнаменту. Спочатку малюють лінії, які розподіляють яйце на площині. Їх наносять простим олівцем. Писачком набирають гарячого воску, притулюють його отвором до яйця і пишуть по лініях, позначених олівцем. Візерунок кожна господиня підбирає сама, при цьому вони несуть символічне значення. Після цього яйце занурюють у фарбу, кладуть у духовку і витирають віск.
Саме писанці присвячена виставка творчих робіт. Відвідувачі виставки також матимуть можливість поповнити свої знання про писанку за допомогою книжкової викладки, яку оформили бібліотекарі відділу мистецтв. Крім книг на ній представлені великодні листівки, виготовлені власноруч працівниками бібліотеки.
Запрошуємо усіх бажаючих відвідати виставку та разом з нами поринути у веселковий світ писанки.


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool