Кіровоград: виставка до Дня вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Грудень 12, 2014 | Новини | Переглядів: 1173 | Коментарі: 0

12 грудня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Чорнобиль. Пам'ять бентежить» до Дня вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Мета виставки – ще раз нагадати про жахливі події весни 1986-го року, змусити замислитись про можливі наслідки ризикованих експериментів з «мирним атомом» та вшанувати тих людей, котрі ціною власного здоров’я, а часто і життя, врятували людство від неминучої загибелі. Актуальність цієї теми залишається незмінною і тому, що Чорнобиль, який назавжди став символом глобальної екологічної катастрофи ХХ століття, переслідує нас і понині, оскільки до сих пір залишаються невирішеними породжені ним проблеми.
Чорнобиль! Рідко коли одним словом сказано так багато. Адже це не лише географічне визначення епіцентру радіаційного вибуху, а й справжня всенародна біда, безмежне горе родин загиблих, фізичні та душевні страждання від побаченого і пережитого, нищівний удар по непомірним амбіціям та ілюзіям «царів природи».

Наслідки Чорнобильської трагедії дійсно вражають, адже її жертвами стали понад три з половиною мільйона людей, з яких півтора мільйона – діти. Одні зразу прийняли мученицьку смерть, інші назавжди залишилися каліками, інвалідами, невиліковно хворими. Фактично ті чи інші проблеми зі здоров’ям мають всі, хто мав нещастя народитися після Чорнобиля, ставши мимоволі представником «післячорнобильського покоління» з відповідними наслідками. До сих пір незмінною та страшною тенденцією залишається зростання кількості захворювань щитовидної залози, онкологічних захворювань, алергічних проявів тощо.

Не слід забувати про згубні наслідки, які мала Чорнобильська катастрофа для української флори і фауни, викликавши, зокрема, незворотні мутаційні процеси. Тільки на півночі України радіацією було забруднено понад п’ятдесят тисяч квадратних кілометрів земель, внаслідок чого відбулася масова загибель хвойних рослин, мікроорганізмів, що мешкають у ґрунті, ссавців, втрата у рослин і тварин репродуктивної функції, особливо в зоні підвищеного опромінення на відстані 20 – 30 кілометрів від ЧАЕС. Тож не випадково, вчені, експерти та небайдужі представники різних організацій з багатьох країн світу, намагаються привернути увагу до невирішених чорнобильських проблем, прогнозуючи катастрофічні наслідки планетного масштабу.

Необхідно пам’ятати, що Чорнобиль – це не тільки екологічна, а й масштабна економічна, соціальна та демографічна катастрофа. Адже із найбільш постраждалих районів було виселено більше триста п’ятдесяти тисяч чоловік. Багато з них залишилося без роботи, втратили нажите роками майно, відчули себе нікому непотрібними. Відбулася також зміна структури постраждалих районів, оскільки молодь, кваліфіковані робітники, люди зі схильністю до підприємницької діяльності виїжджали в інші регіони, залишаючи людей похилого віку. Тому логічним для цих районів є перевищення смертності над числом народжених, що тільки збільшує сприйняття регіону як небезпечного для проживання. Саме тоді ми вперше почули такий популярний в наші дні термін як «Депресивний регіон».

Важливо усвідомити, що Чорнобиль не минув. Він промовисто нагадує про себе щодня численними проблемами в різних сферах життя, у долях мільйонів людей. Чорнобильська катастрофа спонукає до пильності. Вона знову і знову примушує замислитися над тим, що науково-технічний прогрес не тільки робить життя сучасної людини більш комфортним, а й вимагає відповідної гарантії безпеки.

Саме до цього закликає нас засобами образотворчого мистецтва виставка «Чорнобиль. Пам'ять бентежить».
Картина Леонтія Орлика «Вартовий» (1985) змушує згадати про героїчний подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Адже на приборкання зухвалого атома одна тільки Кіровоградщина послала понад 20 тисяч чоловік: пожежників, військових, медиків, правоохоронців, працівників різних цивільних професій. Тяжка праця, сповнені небезпеки випробування лягли на їх плечі. Але ніхто з них не виявив боягузтва та малодушності і діяв так, як того вимагали наказ і обставини. Невблаганно рідіють ряди цих чудових людей. Багатьох вже нема на цьому світі. Інші, борючись із недугами, продовжують нелегку службу, будучи для інших гідним наслідування прикладом сумлінного служіння своєму народові.
Вражає картина Миколи Бондаренка «Трагедія Чорнобиля» (1994), яка красномовно ілюструє найгірший варіант розвитку подій внаслідок втрати контролю над «мирним атомом», показує зворотній бік науково-технічного процесу. Це – застереження, заклик бути пильними і не допускати пріоритету науково-технічних досягнень над моральним вдосконаленням людини та розвитком її свідомості.
Чорнобиль, як екологічна та демографічна катастрофа, відображений також у роботі Володимира Плітіна «І впала зірка Полину» (2006). Художник зумів показати страшні наслідки Чорнобильської трагедії не тільки для навколишнього середовища, але і для людей, особливо тих, хто залишився жити на своїй землі, відмовившись від переселення. Цей твір – красномовна ілюстрація депресивного регіону.
Серед експонатів виставки - картина Володимира Чорного «Обличчя Чорнобиля» (2008) із серії «Українські трагедії». У невеликому за розміром творі художник талановито відобразив великі масштаби трагедії, які породжують асоціації з війною - люди у спецодязі, що першими вступили в бій з «мирним атомом», сліди руйнації, транспорт, що був залучений до ліквідації наслідків аварії та вивезення людей із забрудненої зони тощо. Асоціацію з війною доповнює і загальний темний фон картини. Дана робота має особливий символічний зміст. Адже людство врешті решт повинно зрозуміти, що війна з природою, бажання підкорити її, стати неодмінно «царем природи» - безглузді, приречені на фіаско, і що саме страшне – ведуть до масштабних екологічних катаклізмів. Тільки в умінні жити у гармонії з природою наше спасіння.

Олег Юрченко, старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool