Кіровоград: відбулося засідання обласного комітету з економічних реформ

Липень 11, 2013 | Новини | Переглядів: 831 | Коментарі: 0

Під керівництвом голови обласної державної адміністрації Андрія Ніколаєнка відбулося засідання обласного комітету з економічних реформ, під час якого було розглянуто питання щодо забезпечення реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки у аграрному секторі

 

Звертаючись до учасників наради голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко відзначив: – Президент України під час засідання Ради регіонів у червні нинішнього року у Луганську, одним із пріоритетних напрямків економічної політики у 2013-2014 роках визначив необхідність забезпечити динамічний розвиток агропромислового комплексу.
– Саме тут формується вагома частка валового внутрішнього продукту держави. Розвинене сільське господарство є запорукою стабільності держави і впевненості громадян у майбутньому. І наше з Вами завдання – вивести Кіровоградщину у число найбільш розвинених в аграрному відношенні регіонів України, створити міцну економічну базу – для розвитку сільських територій та підвищення добробуту сільських жителів. Власне, це мета, прописана у програмі "Центральний регіон – 2015", – наголосив очільник Кіровоградщини.
– Зрозуміло, що ці перетворення неможливі без реалізації вкрай необхідних на сьогодні економічних реформ, які ініціював Глава держави, зокрема, у галузі сільського господарства. Тому у нас в області на виконання завдань Президента, а також у рамках реалізації обласної програми "Центральний регіон -2015", проводиться серйозна робота щодо розвитку аграрного сектору. Будуються сучасні тваринницькі комплекси, потужні елеватори, суттєво оновлено парк сільськогосподарської техніки. Лише у минулому році обсяг капітальних інвестицій у розвиток сільського господарства в області було збільшено на 1,2 млрд. грн., або на 19,3 %. У першому кварталі нинішнього року – на 275,3 млн. грн., або більше в 1,9 рази, – відзначив голова ОДА.
– Разом з тим, нас не влаштовує те, як в області використовуються земельні ресурси – основне багатство Кіровоградщини. Реформування аграрного сектора неможливе без відтворення родючості ґрунтів. Неприпустимо, коли окремі "господарі" заради легкого та швидкого прибутку багато років поспіль виснажують землю технічними культурами, порушують агротехніку, не дотримуються сівозміни. Тому вже сьогодні ми повинні подбати про те, щоб зберегти для майбутніх поколінь родючі кіровоградські чорноземи. Велику надію у цьому ми покладаємо і на наших науковців, – наголосив голова облдержадміністрації.
– Реформування аграрного сектора неможливе також без підвищення ефективності та прибутковості сільськогосподарського виробництва та забезпечення споживчого ринку здоровою якісною продукцією, і неодмінно – розвитку сільських територій та поліпшення загального добробуту сільського населення. Саме на цьому наголошує Президент України, – підкреслив Андрій Ніколаєнко.
Учасники наради, серед яких науковці, керівники територій та агропромислових підприємств, окреслили основні напрямки подальшої спільної роботи по покращенню ситуації у сільському господарстві і внесли свої пропозиції щодо подальшого успішного розвитку аграрного сектору області.
Зокрема, заступник голови обласної ради Іван Владов відзначив, що на сьогодні Кіровоградщина займає перше місце в державі за обсягами розораних земель – 86%, що призводить до значних втрат родючості ґрунтів та до їх зневоднення. Серед шляхів вирішення проблеми – розвиток тваринництва та збільшення земель під пасовиська за рахунок орних, а також зменшення посівів технічних культур, за якими Кіровоградщина також є одним з лідерів у державі.
Керівник агропромислового підприємства Віктор Демченко також відзначив, що на сьогодні землі сільськогосподарського призначення мають вкрай низький показник родючості, що вимагає від аграріїв не лише широкого використання органічних та мінеральних добрив, а також застосування наукових підходів, сівозміни та сучасних агротехнік.
– З урахуванням світових тенденцій та загальнодержавних реформ і завдань Президента, ми повинні відпрацювати нові підходи щодо подальшого розвитку агропромислового комплексу області – на довгострокову перспективу. Але для цього необхідно об’єднати зусилля усіх гілок влади, науковців та сільгоспвиробників. Адже мова йде не лише про створення міцної матеріально-технічної бази і нарощування виробництва сільськогосподарської продукції, а насамперед, про розвиток сільських територій та зростання добробуту сільських жителів, – відзначив Андрій Ніколаєнко.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool