Кіровоград: відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та СНІДу

Березень 27, 2013 | Новини | Переглядів: 1002 | Коментарі: 0

26 березня відбулося засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД, в якому взяли участь члени ради, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів міста та міські позаштатні фахівці.

Протягом останніх декількох років у Кіровограді зафіксована тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз – у 2012 році рівень захворюваності знизився на 12% в порівнянні з 2011 роком. Зменшилася також кількість випадків захворюваності серед дітей та підлітків. Про це на засіданні координаційної ради повідомиланачальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксана Макарук.

За її словами, минулого року на профілактичні заходи з міського бюджету було витрачено 329 тисяч гривень – на туберкулін, придбання рентгенівської плівки та проведення обстежень. Цього року фінансування на ці статті збільшене, а також додатково заплановано придбати пересувний рентген-апарат для стаціонару.

Але разом з тим є необхідність лікарям закладів охорони здоров’я збільшити кількість ФГ-обстежень та обстежень мокротиння з метою виявлення бациловиділювачів, особливо серед  пацієнтів, які звертаються зі скаргами на кашель. Посилену увагу слід також приділити ВІЛ-інфікованим пацієнтам, так як, за словами головного міського позаштатного фтизіатра Неоніли Сухарської, обстеження їх на туберкульоз вкрай недостатнє.

Ситуація з ВІЛ-інфекцією у місті наступна: протягом 2012 року на облік поставлено 55 нових пацієнтів, і зараз на обліку перебуває 481 особа. З метою покращення доступу до обстеження на ВІЛ, на засіданні ради було прийняте рішення щодо необхідності відкриття кабінету «Довіра» на базі КЗ«Поліклінічне об’єднання м.Кіровограда». Відкриття такого кабінету дозволить налагодити роботу по вчасному виявленню ВІЛ-інфекції і призначенням лікування. За даними європейських країн, правильний прийом антиретровірусної терапії дозволяє запобігати передачі вірусу від інфікованої людини до здорової, що є одним з найефективніших методів по призупиненню епідемії ВІЛ.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool