Кіровоград: роз’яснює Міндоходів

Квітень 22, 2014 | Новини | Переглядів: 876 | Коментарі: 0

Хто повинен сплатити податок при наданні нерухомості в оренду

Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. У разі, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є орендодавець.
Орендодавець повинен самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу. А по закінченню року – подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи, в якій відобразити суму отриманого доходу і суму сплаченого протягом року податку.
У разі нотаріального посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір до податкової інспекції. При цьому, нотаріус несе відповідальність, передбачену законом, за порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації.
Таким чином, у разі якщо фізична особа – орендодавець у 2013 році здавала квартиру в оренду фізичній особі – орендарю, яка не є суб’єктом господарювання, то податок на доходи фізичних осіб орендодавець мав сплачувати щокварталу протягом 2013 року. При цьому податкову декларацію такий платник повинен подати до 01 травня 2014 року.
Дохід від надання в оренду нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15 (17) %.
Особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм визначено ст. 170 Податкового кодексу України.

Податкові документи оформляйте правильно
Головне управління Міндоходів у Кіровоградській області нагадує, що при поданні податкової звітності до органів Міндоходів, підприємствами, звітність яких повинна оприлюднюватися, та бюджетними установами, податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації.
Для всіх інших підприємств, у разі коли штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, така податкова декларація може бути підписана лише керівником.
 

Прес-служба ГУ Міндоходів у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool