Кіровоград розраховує на підтримку держави у реалізації власних соціально-економічних програм

Квітень 07, 2016 | Новини | Переглядів: 1029 | Коментарі: 0

На цьому наголосив заступник міського голови Олександр Мосін під час виїзного засідання Бюджетного комітету Верховної Ради України у Кіровограді сьогодні, 7 квітня.

- Це знаково, що Кіровоград – серед перших обласних центрів, де проводиться виїзне засідання одного з ключових Комітетів Верховної Ради України. – відзначив Олександр Мосін. - Наша команда працює у міській раді всього чотири місяці, тому ми, як кажуть, на марші освоюємо всі процеси і будуємо стратегію розвитку міського господарства. А реалізація будь-якого проекту без грошей є лише мрією на папері.

Аналіз доходної частини міського бюджету у 2015 році порівняно з 2014 роком красномовно засвідчив, що бюджетна децентралізація дала можливість поповнити фінансовий ресурс міста більш, ніж на 35%. У 1,5 раза було збільшено трансферти з державного бюджету-за рахунок введення освітньої і медичної субвенції. У 1,4 раза зросли субвенції на реалізацію програм соціального захисту населення. Бюджет міста реально відчув допомогу з центру у реалізаціії планів соціально-економічного розвитку. Зокрема, на ремонт доріг було додатково отримано більше 22 млн. гривень і майже 18 млн. гривень на погашення заборгованості різниці в тарифах.

Позитивна бюджетна політика, звернув увагу Олександр Мосін, дала можливість почати впровадження низки інфраструктурних і соціальних проектів, які покликані вирішити комплекс проблемних для Кіровограда питань.
Перша – дороги. Кіровоград – центр України, з доволі жвавим і вигідним для економіки регіону транспортним розташуванням. Але практично всі важливі магістралі перетинають місто. Щоб розвантажити його, звільнити від загазованості необхідно збудувати сучасні розв’язки в обхід центральної частини. Це має вирішити масштабний проект, що потребує участі солідних проектних і будівельних організацій, згоди Одеської залізниці, будівництва шляхопроводу і залучення чималих коштів – біля 40 млн. гривень.
У міському бюджеті передбачений один мільйон гривень на проектні роботи, а решту місто сподівається отримати з допомогою держави.
Друга проблема – транспорт Кіровоград, особливо його центральна частина, місто з традиційно неширокими дорогами, низькоповерховими забудовами, малогабаритним застарілим пасажирським транспортом. Місто практично втратило колись потужне тролейбусне підприємство і автобусний парк. Тому стратегічна мета міського голови – повернути в обласний центр великомісткий пасажирський транспорт.

- В обласному центрі розпочалася процедура створення комунального підприємства «Електротранс», - повідомив заступник міського голови. - Але, ми бачимо у Кіровограді вже не просто традиційні тролейбуси, а сучасні електробуси. Притому – вітчизняні, львівського виробництва. Наші фахівці почали розробку цього важливого проекту. .Ми спроможні виділити з міського бюджету певний ресурс на будівництво сучасної обслуговуючої мережі для такого транспорту. Але, щоб придбати 20 таких автобусів, необхідно 180 млн. гривень. Ми готові співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями, проте сподіваємось і на вашу увагу, шановні члени Бюджетного комітету.
Як можна ефективно залучати новітню техніку і технології продемонструвала реалізація проекту «Місто світла» - заміна старих і встановлення сучасних світлодіодних вуличних ліхтарів, теж від вітчизняного виробника – тернопільської фірми «Шрьодер».
Особливо важлива проблема – медицина. Ні для кого не секрет, що Кіровоград стоїть на урані. Під нами стратегічно важлива сировина, що упродовж десятиліть додає містянам багато клопоту. Кіровоград – місто з найбільшим рівнем онко, а також серцево-судинних захворювань Незважаючи на те, що протягом останніх років у регіоні значну увагу і фінансування отримали ключові лікувальні заклади ІІІ рівня, охорона здоров’я міста, її первинна ланка, потребують суттєвого оновлення і значних коштів. Міський бюджет взяв на себе будівництво паліативного відділення, і у березні відкрилося одне з кращих в Україні відділень такого напрямку. За кошти міста реконструйоване дитяче інфекційне відділення. У такий же спосіб завершується реконструкція першого пологового будинку і тут може бути створений міський перинатальний центр ІІ рівня. А от щоб наповнити його сучасним обладнанням, необхідно 25 млн. гривень. І місто також сподіваємось на допомогу держави, власне, як і в організації інсультного центру. Фінансового ресурсу міського бюджету не забракне, щоб реконструювати під нього необхідні площі, проте варість апаратури – не менше 10 млн. гривень!

У центральній міській лікарні 50 років працює рентген-апарат. Відділення знаходиться в приміщенні, де працював ще Пірогов… Міський бюджет візьме на себе ремонт цього історичного закладу, але парк необхідної рентгенапаратури – для міста також коштує до 10 млн.гривень!

- Кіровоградці вимагають від влади створення також гемодіалізного відділення і ми готові це зробити, підкреслив Олександр Мосін. - Проте в державній програмі ми просимо передбачити фінансування для Кіровограда вартісного видаткового матеріалу для забезпечення процедури лікування 130 жителів з хронічною хворобою нирок.

А ще, продовжив заступник міського голови, у міській лікарні швидкої медичної допомоги багато років стоїть довгобуд – незавершений хірургічний корпус. Ціна питання – 120 млн. гривень! І він місту конче необхідний. Лікарня – поруч з госпіталем – можна було б б створити сучасний медичний комплекс, де надаватимуть всебічну медичну допомогу, зокрема АТОвцям.
Олександр Мосін звернув увагу членнів Бюджетного комітету на проблему з недофінансуванням Державного закладу – спеціалізованої медико-санітарної частини №19 Міністерства охорони здоров’я, дефіцит складає майже 9 млн. гривень.

Загалом, у нинішньому році місцеві бюджети не доотримали фінансування з державного бюджету медичної і освітньої субвенції. У Кіровограді, відповідно на 11,3% і на 8%. А це – зарплата освітян і медиків та розрахунки за енергоносії. Місту довелося за рахунок міського бюджету виділити кошти, зокрема на: пільгові перевезення – 10 млн. грн.; на харчування учнів 1-4 класів – 9 млн.грн.; на зарплату вчителям та лікарям-інтернам – 8 млн. грн.; на фінансування 6 профтехзакладів освіти – 50 млн. грн..; на відшкодування пільгових рецептів, та придбання ліків- 4.8 млн. грн. І це- не повний перелік життєво важливих фінансових позицій, які взяв на себе міський бюджет.
Міська рада, акцентував увагу народних депутатів Олександр Мосін, вперше за останні роки повертається обличчям до будівництва у місті житла, до реалізації енергоощадних проектів в закладах освіти, до комп’ютерізації навчальних закладів відповідно до сучасних стандартів.

Депутати виділили, зокрема 2 млн. грн. на оновлення комп’ютерної бази шкіл міста, майже 5 млн. грн. на ремонт спортзалів, 3 млн.грн – на санацію першого «освітянського» теплового мікрорайону. А могли б значно більше, переконаний заступник міського голови, якби у достатньому обсязі місто отримало освітню, власне як і медичну субвенцію.
Щоб перекрити всі позиції обласному центру не вистачає майже 75 млн. грн.. І все ж у міському бюджетізакладено 6 млн. грн. на добудову 54 квартирного 9 поверхового будинку для пільгових категорій громадян, тож і тут Кіровоград розраховує на сприяння отримати через державну програму спільно з Міноборони іще 20 млн.грн. для завершення цього будівництва. Таким шляхом місто готове збудувати житло і для медичних працівників. Олександр Мосін висловив сподівання, що Бюджетний комітет Верховної Ради, уряд зрозуміють проблеми Кіровограда, по можливості допоможуть у реалізації стратегічних проектів нашого міста на благо його мешканців.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool