Кіровоград: позашкільною освітою охоплено 12 500 дітей

Листопад 18, 2013 | Новини | Переглядів: 955 | Коментарі: 0

Результати діяльності мережі позашкільних навчальних закладів Кіровограда стали предметом обговорення на нараді міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 18 листопада.

Як повідомила під час наради начальник управління освіти Лариса Костенко, з метою забезпечення освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розвитку системи позашкільної освіти у місті Кіровограді у 2013-2014 навчальному році функціонує 5 позашкільних навчальних закладів та 20 центрів естетичного виховання при загальноосвітніх навчальних закладах. У гуртках, секціях та інших творчих об’єднаннях займається 12494 дитини, що становить 56 % від загальної кількості дітей шкільного віку, які проживають у місті.
Влітку 2013 року, звернула увагу Лариса Костенко, управлінням освіти Кіровоградської міської ради було вжиті заходи щодо поліпшення матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів міста Кіровограда, а саме:
проведено капітальний ремонт теплових вузлів Кіровоградської міської станції юних техніків на суму 0,4 тис. грн.;
на проведення внутрішніх робіт у Будинку дитячої та юнацької творчості з міського бюджету розвитку міста Кіровограда виділено 180,0 тис.грн.;
для поліпшення матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів за рахунок місцевого бюджету для занять гуртків Кіровоградської міської станції юних техніків придбано тренажер радіокерованих моделей літаків на суму 24, 2 тис. грн. та комп’ютер на суму 5,9 тис. грн., для центру науково-технічної творчості «Каскад» придбано мотоцикли на суму 25,4 тис.грн.
Беручи до уваги позитивні здобутки, що на сьогодні мають місце в позашкіллі міста, управління освіти має спрямувати зусилля на вирішення першочергових завдань:
• розширити оптимальну мережу гуртків та інших творчих об’єднань учнівської молоді, їх профільності з метою забезпечення права дітей і підлітків на здобуття позашкільної освіти;
• зміцнити матеріально-технічну базу закладів позашкільної освіти шляхом поліпшення їх ресурсного забезпечення, комп’ютеризації за рахунок раціонального використання бюджетних коштів, збільшення позабюджетних надходжень;
• поліпшити забезпечення позашкільних навчальних закладів науково-методичними матеріалами;
• вивчити та впровадити кращий досвід роботи педагогічних колективів позашкільних навчальних закладів з питань роботи з дітьми в позаурочний час;
• розробити новітні методики науково-дослідницької та дослідно-експериментальної роботи з обдарованою молоддю;
• проводити своєчасну діагностику здібностей дітей і підлітків.
Крім мережі позашкільних закладів освіти у Кіровограді, чи не єдиному місті України повністю збережена структура дитячо – юнацьких клубів за місцем проживання. На цьому акцентував увагу секретар міської ради Ігор Волков. Враховуючи цей фактор, він запропонуавав організаторам їх роботи активніше долучатися до участі у різноманітних конкурсах і грантах, кошти яких можуть суттєво допомогти у розвитку такого напрямку роботи з дітьми.
За інформацією начальника відділу сім’ї та молоді Людмили Дорохіної, мережа дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання об’єднує 17 різнопрофільних клубів, в них – 62 гуртка та 45 спортивних секцій.
За напрямками роботи вони поділяються на:
- клуби естетичного спрямування (“Юність“, “Гірник“, “Ровесник“, “Гермес“, “Зміна“, “Вогник“, “Зоряний“, “КМТ“);
- фізкультурно-оздоровчого (“Старт“, “Барс“, “Луч“, “Україна“, “Моноліт“, “Надія“);
- різнопрофільні (“Чайка, “Мрія“, “Скіф“).
До гурткової роботи залучено 2048 дітей, з них: 169 дітей пільгових категорій (сироти, інваліди, м/з). Окрема увага – дітям, що перебувають на обліку служби у справах дітей та кримінальної міліції (на сьогоднішній день таких дітей 39).
Оскільки клуби розташовані в межах мікрорайону, то кожна дитина може туди дістатись в будь-який час без супроводу батьків і не витрачаючи кошти на проїзд.
В клубах працюють 44 працівники: в т.ч. 16 педагогів-організаторів, 20 – керівників гуртків та секцій, 8 техпрацівників.
Завдяки тому, що ставки керівників гуртків фінансуються з міського бюджету, заняття в ДЮКах безкоштовні.
- Підсумовуючи хочу звернути увагу, що соціальна ініціатива Президента “Діти – майбутнє України“ націлює нас на підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей, - наголосила Людмила Дорохіна. - У той же час необхідно відзначити, що в Кіровограді за статистичними даними обліковується понад 24 тисячі дітей шкільного віку, а позашкільною освітою охоплено12 500 дітей – в естетичних центрах та закладах освіти, 5100 дітей – в спортивних секціях ДЮСШ, 2100 дітей - в музичних та художніх школах, 2050 дітей - в клубах за місцем проживання, і це один з найвищих показників в Україні.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool