Кіровоград: Подолати високий рівень онкопатологій повинна рання діагностика

Лютий 04, 2014 | Новини | Переглядів: 995 | Коментарі: 0

Здоров'я – безсумнівний пріоритет для кожної людини, важливий він і для влади незалежно від рівня.

Саме тому серед ключових реформ, визначених Президентом України – реформа медичної галузі. Для Кіровоградщини із загальної кількості усіх можливих захворювань найбільш проблемний напрям – онкологічний, в області вже не перший рік спостерігається високий рівень онкопатологій. Як повідомляє директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко, рівень онкологічної захворюваності по області у 2013 році склав 449,6 на 100 тисяч населення, це вище середньоукраїнського показника.
Ця дражлива проблема хвилює обласне керівництво вже не перший рік. Аби з'ясувати причини захворювань свого часу було започатковано окрему програму "Стоп радон". Але ключове завдання для влади, яке визначає і Президент України, це необхідність "популяризувати" серед населення практику відвідування лікарів з метою профілактичних оглядів, а окрім цього, покращення виявлення онкопатологій на ранніх стадіях та, відповідно, зниження захворюваності мають стати одним із ключових критеріїв для оцінки роботи і сімейних лікарів. І взагалі переорієнтація роботи медичної галузі в на профілактику, активне впровадження здорового способу життя є серед основних пріоритетів реформи в охороні здоров’я. Всі ці завдання голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко визначає пріоритетними і для керівників районів.
Організацію профілактичних оглядів Андрій Ніколаєнко вибудовує у формі своєрідної піраміди, де на початковому етапі ефективно мають спрацювати районні лікарні спільно із керівниками підприємств, бюджетних установ, які також повинні бути зацікавлені у здоров'ї своїх працівників, осторонь цього процесу не повинні стояти і голови РДА.
Чудовий приклад організації профілактичних оглядів демонструє Олександрійська центральна районна лікарня. Напрацьованим позитивним досвідом активно ділиться її головний лікар Валентина Гарагуля. Вона зазначає, що за підтримки районної влади спільно із місцевими спонсорами вдалося організувати безкоштовний підвіз усіх бажаючих із сіл на профогляд до ЦРЛ. Проводяться такі огляди виключно у вихідні дні, аби не створювати черг у поліклініці, зменшити навантаження на лікарів і роздратування серед пацієнтів. Головне – це людяне ставлення, - наголошує вона. Приділена увага - не лише безкоштовний підвіз і, власне, медогляд, а й навіть запропонований чай опісля, зіграли свою роль. І тепер найактивнішими агітаторами таких оглядів стають люди, які самі вже їх пройшли. Як наголошує Валентина Гарагуля, ні районну владу, ні медперсонал не лякає той факт, що під час таких оглядів збільшився показник виявлених захворювань. Усі розуміють, що за умови добре налагоджених систематичних профоглядів зростатиме показник виявлення захворювань на початкових етапах, а це значно поліпшуватиме шанси успішного лікування і повного одужання.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool